Koe uusi yle.fi

Heinävesi taistelee riutumista vastaan – Onnea haetaan maakunnan vaihdolla

Heinäveden väestö ikääntyy kovaa vauhtia. Tällä hetkellä asukkaita on noin 3 500, mutta asukasluvun arvioidaan laskevan lähes viidesosan vuoteen 2030 mennessä.

Heinävesi
Heinävedellä riittää järviä, metsiä ja talvisin hiihtolatuja.
Jarmo Nuotio / Yle

Ikääntyminen ja yli 16 prosentin työttömyys aiheuttavat sen, että taloudellinen huoltosuhde on Heinävedellä poikkeuksellisen heikko.

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tulleet Heinävedelle kalliiksi. Tämän vuoden alusta saakka Heinäveden sotepalvelut on tuottanut SiunSote, jossa ovat mukana kaikki Pohjois-Karjalan kunnat sekä Heinävesi. Vuonna 2019 maakuntauudistuksen yhteydessä Heinävesi siirtyy Etelä-Savosta Pohjois-Karjalan maakuntaan.

Nyt puolueiden yhteisenä tavoitteena on hioa kunnan organisaatio taloudellisesti kestävälle pohjalle. Veroprosentti on tällä hetkellä 20,75, ja tarvittaessa sitä ollaan valmiit korottamaan.

Heinävedellä ymmärretään yleisen asukasviihtyvyyden ja imagon päälle. Sitoutumattomien mukaan sivistys ja kulttuuri ovat jo pitkään olleet Heinäveden vahvuuksia, joita on nyt alettava hyödyntää aiempaa paremmin. Kunta tunnetaan Valamon ja Lintulan luostareista ja matkailijoita vetävät myös Musiikkipäivät ja Kirkastusjuhlat.

Matkailua ajatellen SDP investoisi keskustan esteettisen ilmeen ja sataman palveluiden kohentamiseen. Keskustakin päivittäisi taajaman infrastruktuuria ja kohottaisi asuinkeskusten yleisilmettä. Laajakaistaverkon rakentaminen saa tukea monelta puolueelta, sillä se parantaisi etätyömahdollisuuksia ja voisi siten houkutella uusia asukkaita.

Viime vuosina Heinäveden alakoulut on keskitetty kahteen uuteen rakennukseen. Keskustan mukaan myös päiväkotiryhmät voisi taajama-alueella keskittää ja terveyskeskus vaatii peruskorjausta.

Kokoomuksen mukaan nyt on panostettava syrjäytymisen estämiseen ja kuntalaisten terveellisiin elintapoihin. Sitoutumattoman muotoilee asian näin: Jos nykyiset asukkaat voivat hyvin, se synnyttää lisää hyvinvointia, mikä lisää vetovoimaa.

Kevään vaaleihin lähtevät tasavahvoista asemista keskusta, SDP ja kokoomus. Puolueiden ehdokasmäärät ovat laskeneet, mutta muuten asetelma on sama kuin viime vaaleissa. Valtuuston koko pienenee neljällä paikalla 17:ään.

Muutos 13.3.2017 klo 11:07: Viimeinen kappale muutettu vastaamaan kuntavaalien ehdokasasettelua.