Ohjeet tulevat viime tipassa: 23 000 tamperelaista saa valita terveysasemansa

Terveyspalveluiden tarjoajaa saa alkaa vaihtaa perjantaina. Samana päivänä posti jakaa osallistujille esitteet ja ohjeet. Kokeilussa on mukana noin 23 000 ihmistä Tampereen itäpuolelta ja koillisosista.

terveyspalvelut
Tammelakeskuksen julkisivu
Terri Niemi / Yle

Valinnanvapauskokeiluun osallistuvat tamperelaiset saavat tietoa vasta viime tipassa. Terveyspalveluiden tarjoajaa saa alkaa vaihtaa perjantaina ja vasta samana päivänä posti jakaa osallistujille esitteet ja ohjeet.

– Ohjeita ja esitettä ei pystytty postittamaan aiemmin, sillä tietoja ja käytäntöjä on tarkistettu tähän päivään asti, kertoo projektipäällikkö Eeva-Kaisa Mäkinen.

Tampereella kokeiluun osallistuu 22 700 asukasta, jotka asuvat 33530 ja 33710 postinumeroalueilla. Postinumeroalueelle 33710 kuuluvat Annala, Kaukajärvi, Lukonmäki, Viiala ja Turtola. Alue on Kaukajärven tai Hervannan terveysaseman piiriä. Postinumeroalueella 33530 on osa Kissanmaan ja Hakametsän kaupunginosista. Alue on Tammelakeskuksen tai Linnainmaan terveysaseman piiriä.

Kokeilualueen asukkaat voivat valita, haluavatko siirtyä kokeiluun ilmoittautuneen yksityisen palveluntuottajan asiakkaaksi vai jatkaa nykyisen terveysasemansa palveluissa. Asukas voi halutessaan vaihtaa myös jollekin toiselle kaupungin terveysasemalle.

Kaikki palvelut eivät valittavissa

Valinnanvapaus koskee perusterveydenhuoltoa eli esimerkiksi mielenterveyspalveluja ja lääkärinvastaanottoa. Omatiimi-palvelu tarkoittaa lääkärin, sairaan- tai terveydenhoitajan, fysioterapeutin, mielenterveys- ja päihdetyön ja sosiaaliohjauksen palveluita. Kaupungin tiedotteen mukaan kokeilun ulkopuolella ovat esimerkiksi neuvolat, suun terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito.

– Kerrallaan voi olla yhden omatiimipalvelujen tuottajan asiakkaana. Tuottajaa voi vaihtaa kolmen kuukauden välein, selvittää valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Eeva-Kaisa Mäkinen.

– Omatiimin palveluista asiakas maksaa saman asiakasmaksun kuin mitä hän maksaisi kaupungin palveluista. Asiakasmaksut kartuttavat maksukattoa kuten muilla kuntalaisilla.

Esite postitse

Valinnanvapauskokeilussa palveluntuottajaa voi vaihtaa 10.3.2017 alkaen, ja vaihtoja voi tehdä koko kokeilun ajan eli vuoden 2018 loppuun saakka. Asiakkuus vaihtuu aina seuraavan kuukauden alusta lähtien. Jos siis valitsee uuden palveluntuottajan esimerkiksi maaliskuussa, tämän palveluita on mahdollista käyttää 1.4. lähtien.

Valinnanvapautta on myös se, että voi halutessaan jatkaa nykyisen palveluntuottajan asiakkaana. Kaupungin tiedotteen mukaan tällöin valintaa ei tarvitse tehdä, vaan nykyisen terveysaseman palveluja voi käyttää kuten ennenkin.

Valinta tehdään puhelimitse terveyspalveluiden neuvontaan, asioimalla kokeilualueen terveysasemalla tai sähköisesti Tampereen kaupungin tietojärjestelmässä (siirryt toiseen palveluun). Samalta sivulta löytyvät lähipäivinä tiedot kokeiluun ilmoittautuneista yksityisistä palveluntuottajista ja kaupungin terveysasemista. Palveluntuottajien on mahdollista ilmoittautua mukaan myöhemminkin kokeilun aikana.

Kaikkiin kokeilualueen kotitalouksiin lähetetään 10.3. postitse esite, jossa kerrotaan valintaoikeudesta sekä ohjeet valinnan tekemisestä.