1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Barbie

Nukke, joka ihastuttaa ja vihastuttaa on keräilijän silmäterä – Barbien suosion salaisuus on keräilyarvo

Tänään torstaina 58 vuotta täyttävä Barbie-nukke muuttuu aikansa mukana, mutta säilyy tunnistettavana.

Barbie on suosittu, koska siinä on muuttumattomia osatekijöitä ja se on tunnistettava hahmo. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

KAJAANI Barbie on 58 ikävuotensa aikana elänyt ja muokkautunut, mutta säilynyt ulkoisesti myös hätkähdyttävän samankaltaisena. Ihan niin kuin kauneusihanteet muutenkin, sanoo Turun yliopiston mediatutkimuksen lehtori Katariina Kyrölä.

New Yorkissa 9. maaliskuuta vuonna 1959 ensiesittelynsä saaneeseen Barbie-nukkeen liittyy säännöllisesti keskusteluja sellaisesta naisvartalon laihuudesta, joka ei ole tervettä tai edes mahdollista ihmiselle. Toisaalta Barbie on fantasianukke ja leikkiä, ja pienikin lapsikin ymmärtää, ettei leluyhtiö Mattelin (siirryt toiseen palveluun) suunnittelema nukke ole samanlainen kuin ihminen. Eiväthän muidenkaan nukkejen mittasuhteet ole realistisia.

Barbie-nukke on muuttunut ajan mukana. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Katariina Kyrölä ei sälyttäisi yksistään Barbien niskaan vastuuta naisten kauneusihanteista, sillä huippulaiha ja tiimalasivartaloinen hahmo on tuttu myös esimerkiksi piirretyistä elokuvista. Barbien kohdalla on kuitenkin voimakas ymmärrys siitä, että kyseessä on nukke ja leikki ja fantasia. Toisaalta leikki ja fantasia eivät poista sitä, että se on kauniina esitetty ja ihannoitu.

– Jos minulla olisi Barbie-nukkeja toivova tytär, osoittaisin hänelle kuvien kautta, ettei oikeiden naisten ja tyttöjen kuulu olla Barbien kaltaisia. Kieltämään en lähtisi, sillä kaikesta kielletystä tulee helposti houkuttelevaa, Kyrölä sanoo.

Barbie pysyy ja muuttuu

Kaikista leluista kuitenkin juuri Barbie-nukkeen kärjistyy säännöllisesti kauneusihanteisiin liittyviä taisteluja ja kiistoja. Barbie-nukkeja on 1960-luvulla heitetty roskatynnyreihin osana feminististä protestia ja naisten oikeuksia. Toisaalta Barbie on muuttunut ajan myötä.

Markkinoille tuli 1980-luvulla urabarbeja, eli lääkäreitä ja astronautteja. Samaan aikaan, kun Yhdysvalloissa naiset astuivat voimakkaammin työelämään, Barbiekin heijasteli tätä muutosta. Vaikka Barbie on ollut pitkään valkoihoinen ja vaaleahiuksinen, sekin on saanut eri etnisiä piirteitä ja ihonvärejä.

– Normaalivartaloisia Barbie-nukkeja on kehitetty, mutta ne eivät ole tulleet jäädäkseen – ilmeisesti siksi, etteivät ne ole myyneet, Kyrölä pohtii.

Barbie-nukke sai ensiesittelynsä New Yorkissa 9. maaliskuuta vuonna 1959. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Barbie on suosittu, koska siinä on muuttumattomia osatekijöitä ja se on tunnistettava hahmo. Toisaalta se muuttuu ja se on entistä aktiivisempi hahmo harrastuksineen ja valtavine vaate- ja kenkäkokoelmineen.

– Barbie liittyy kuluttamiseen. Se on kiitollinen keräilykohde, koska Barbie-nukkeja on niin monenlaisia, Kyrölä sanoo.

Kolme vanhaa Barbie-nukkea

Paltamolainen lelukeräilijä Tapani Homanen on samaa mieltä kuin mediatutkija Katariina Kyrölä: yksi Barbien suosion salaisuudesta on keräilyarvo. Sitä, mitä kerätään, sitä valmistetaan. Lelumuseon pitäjä mieltää Barbiet muoti-ilmiönä ja ajankuvana. Vaatteet ja trendit siirtyvät ihmisiltä nukeille.

– Pahalta tuntuu katsoa, miten prameita ja maalattuja ja tatuoituja Barbeja on. Ne ovat kuitenkin tämän ajan kuva, Homanen sanoo.

Paltamolainen Tapani Homanen keräilee leluja. Kokoelman vanhimmat Barbie-nuoket ovat 1960-luvulta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Homasella on lelukokoelmassaan kolme vanhaa Barbie-nukkea. Hän ei tiedä niiden tarkkaa ikää, mutta tietää niiden olevan 1960-luvulta. Tapani Homanen on vaimonsa Eijan kanssa ostanut Barbiet 1970-luvun kesälomareissuilla. Silloin ne eivät maksaneet paljon.

– Keräilyperheemme reissasi pikku-Fiatilla, jossa ei tietenkään ollut turvavöitä. Tyttäremme itki takapenkillä, että miksi hänelle ostetaan aina vanhoja Barbie-nukkeja. Nyt hän on onnellinen, että hänellä on tallessa nimenomaan vanhana ostettuna Barbeja, Homanen hymyilee.

Pahalta tuntuu katsoa, miten prameita ja maalattuja ja tatuoituja Barbeja on.

Tapani Homanen

Homanen ei tiedä barbiensa rahallista arvoa. Hän veikkaa niiden olevan useiden kymmenien eurojen arvoisia. Hän ei myisi niitä mistään hinnasta, vaan hän on museoinut ne yksityisesti.

– Lapsemme ovat luvanneet, ettei vanhoja leluja myydä. Olen sanonut muillekin lapsille, että pitäkää huoli, etteivät ukkien ja mummojen Barbiet ja ponit mene kaatopaikalle, sillä niillä voi tehdä jonakin päivänä melkoisen tilin.

Markkinoille tuli 1980-luvulla urabarbeja, eli lääkäreitä ja astronautteja. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Hän muistaa, että 1960-luvulla Paltamonkin kirkonkylän kirjakaupan ikkunassa oli esillä Barbie-nukkeja.

– Päätin silloin köyhän perheen lapsena, että kun olen iso ja rikas, niin hankin näitä hirveästi. Isoksi olen päässyt, mutta rikkaaksi en – kaikki ylimääräinen on mennyt näihin leluihin, Suomen pohjoisimman lelumuseon pitäjä nauraa.