MM-kisojen jäämistöä kierrätetään Lahdessa – muistoja voi haalia vielä kirpputorilta

Lahden MM-kisoista kertyneen tavaran myyntiä varten järjestetään kirpputori. Kaikkea ei myydä, vaan esimerkiksi kankaat säästetään tai pannaan uusiokäyttöön.

Hiihdon MM 2017
Mainoskankaita lattialla
Lahden MM-kisojen logolliset kankaat menevät kankaiden uusiokäyttöön erikoistuneelle Globe Hopelle.Mika Moksu / Yle

MM-kisaorganisaatio tyhjentää varastonsa ja myy ylijäämätavaransa kirpputoritapahtumassa. Tarkoituksena on saada kaikki tavara käyttöön, ettei jätettä syntyisi.

Kirpputori järjestetään kauppakeskus Valossa 14.–15. maaliskuuta.

Kisavaatteet ja -asusteet ovat herättäneet jo etukäteen kiinnostusta. Myyntiin tulee sekä käyttämättömiä että käytettyjä vaatteita.

– Vapaaehtoisten vaatteista jäi käyttämättä lähinnä isoja miesten kokoja, niitä tulee tarjolle. Lisäksi tulee käytettyjä vapaaehtoisten takkeja, koska kaikki eivät lunastaneet niitä itselleen. Yhteensä vapaaehtoisten pukuja tulee joitakin satoja, sanoo MM-kisojen viestintäpäällikkö Laura Lehtonen.

Kaivattuja kisapipoja ei tule suurta erää myyntiin, mutta kisahuiveista Lehtonen lupaa isompaa tarjontaa.

Lahtelaisten lahjoittamista suksista tehtyjä tavaroita ei kirpputorilla kaupata. Kirpputorin myyntituotot menevät tavaroiden hankkijoille eli pääasiassa Lahti Events Oy:lle.

Mainoslakanat uusiksi tuotteiksi

Ympäristöpäällikkö Maarit Virtasen työ on ollut huolehtia MM-kisojen päättymisen jälkeen, että tavarat päätyvät kierrätykseen tai uusiokäyttöön.

– Mahdollisimman paljon uudelleenkäytetään tulevissa Salpausselän kisoissa ja kesän 2018 Jukolan Viestissä, kertoo Virtanen.

Myös kisoissa käytetyt mainoslakanat ja somistekankaat päätyvät uudelleen käyttöön.

– Kaikki tyhjät kankaat käytämme itse. Logolliset kankaat menevät Globe Hopelle, jotka tekevät niistä omia tuotteitaan.

Virtasen mukaan osa puutavarasta päätyy polttopuuksi, koska kaikkea ei pystytä uudelleenkäyttämään.