Ilmajoen Nopankylässä virisi toivo kyläkoulun säilymisestä

Nopankylän alakoulun jo vireillä ollut lakkautus näyttää kaatuvan laskuvirheeseen.

Ilmajoki
Nopankylän koulun oppilaat askartelutunnilla.
Nopankylän koulun oppilaat askartelutunnilla (Arkistokuva) YLE / Pasi Takkunen

Ilmajoen Nopankylässä elää nyt vahva toive kyläkoulun säilymisestä. Nopankylän alakoulua on oltu lakkauttamassa ensi syksystä alkaen, mutta sivistyslautakunnan lakkautusesitys asiasta on peruttu. Syynä on laskuvirhe.

Vuoden 2016 syksyllä tehdyn laskennan mukaan Nopankylän koulun oppilasmäärä olisi seuraavana kahtena vuotena ollut alle 23 oppilasta. Yksi oppilas oli kuitenkin jäänyt laskelmista pois. Rajaksi lakkauttamiselle on Ilmajoella asetettu 23 oppilasta.

Kunnanhallituksen maanantaisessa kokouksessa käsiteltiin myös aloitetta, jonka mukaan Nopankylässä sijaitsevan Käpyrannan lastenkodin lapset voitaisiin laskea mukaan oppilasmäärään.

– Tämä toisi noin kuusi oppilasta lisää, Nopankylän kyläseuran puheenjohtaja Vesa Pihlaja-Kuhna kertoo.

Ilmajoen Kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski tuki aloitetta ja kunnanhallitus oli samalla kannalla. Seuraavaksi asia vaatii vielä valtuuston hyväksynnän.

– Mikäli positiivinen esitys hyväksytään, se turvaisi kyläkoulumme jatkuvuuden, kyläyhdistyksessä iloitaan.

Vesa Pihlaja-Kuhnan mukaan oma kyläkoulu on tärkeä tukijalka pienessä kylässä. Sen säilymisen eteen on tehty paljon töitä. Lähimmät alakoulut sijaitsevat naapurikylissä Koskenkorvalla ja Huissilla. Nopankylässä uskotaan, että koulukyytejä ei nyt tarvitse järjestää.

– Jatkoa ajatellen tilastot oppilasmääristä ainakin viimeksi näyttivät hyvältä, Pihlaja-Kuhna toteaa.

Ilmajoella on tällä hetkellä kaksitoista kyläkoulua.