Huumeneuloja vaihdetaan kovaan tahtiin: "Nuorten käyttäjien määrä huolestuttavassa kasvussa"

Suonensisäisten huumeiden käyttäjille suunnatun terveysneuvontapiste Helpin asiakasmäärät ovat kasvussa Porissa. Esimerkiksi neulojen vaihdot ovat lisääntyneet 50 000 kappaleella kahden viime vuoden aikana.

Pori
huumeneula maassa
Katja Halinen / Yle

Suonensisäisten huumeiden käyttö näyttää lisääntyneen Porin seudulla.

Huumeidenkäyttäjille suunnatun terveysneuvontapiste Helpin käyntimäärät kasvoivat viime vuonna selvästi etenkin nuorten käyttäjien osalta, kertoo hoitaja Vesa-Matti Lehtinen.

Helpissä asioi viime vuonna yhteensä 157 huumeidenkäyttäjää, joista täysin uusia asiakkaita kirjattiin 54. Huomioon pantavaa on myös nuorten 18–19-vuotiaiden naisten osuus, joita vuoden aikana kirjattiin uusina asiakkaina kuusi. Yhteensä käynnit lisääntyivät sadalla reiluun 700 käyntiin.

– Kyllä se kasvava ongelma on tällä seudulla. Se näkyy etenkin 18–22-vuotiaiden asiakkaiden määrässä, Lehtinen toteaa.

Käyttö kasvaa

Terveysneuvonnassa voi vaihtaa likaiset käyttövälineet puhtaisiin. Viime vuonna likaisia neuloja vaihdettiin puhtaisiin yhteensä 147 000 kappaletta. Kahden vuoden takaiseen verrattuna määrä on lisääntynyt peräti puolella. Viidessä vuodessa vaihtojen määrä on kuusinkertaistunut.

Neulojen vaihdon tavoitteena on päihteiden käytöstä aiheutuvien tartuntatautien vähentäminen ja käyttäjien syrjäytymisen ehkäiseminen.

Positiivista tilanteessa on Helpin mukaan, että C-hepatiittitartuntojen määrä on pysynyt viime vuosina suhteellisen matalana. Porin perusturvan alueella C-hepatiittitartuntoja todettiin viime vuonna 16.