Opiskelijat pöyristyivät selvityksestä: Ottamatonkin opintolaina voisi leikata asumistukea

Valtiovarainministeriön työryhmä esittää jatkoselvitystä, joka voisi leikata esimerkiksi opiskelijapariskuntien saamaa asumistukea tuhansilla euroilla vuodessa.

opiskelijat
opintotukihakemus.
Ismo Pekkarinen / AOP

Opiskelijat ovat hämmästyneet valtiovarainministeriön työryhmän pohdinnasta, joka voisi toteutuessaan johtaa opiskelijoiden saaman asumistuen merkittävään leikkaukseen.

Kannustinloukkuja koskevassa selvityksessään valtiovarainministeriön virkamiehet nostivat viime perjantaina (siirryt toiseen palveluun) esille, että opiskelijoiden saaman asumistuen ja opintolainan suhdetta pitäisi selvittää lisää.

Opiskelijoilta vaaditaan tällä hetkellä opintolainan ottamista ennen toimeentulotuen myöntämistä, mutta yleisessä asumistuessa ei vastaavaa vaatimusta ole. Jos muutos toteutuisi, opintolaina otettaisiin huomioon asumistuen määrään vaikuttavana tulona, vaikka sitä ei nostettaisi.

SYL: "Pöyristyttävä ajatus"

Valtio voisi säästää uudistuksella vuosittain 135 miljoonaa euroa, tosin toimeentulotuen tarve voisi kasvaa noin kahdeksalla miljoonalla eurolla. Opiskelijoille muutos merkitsisi 900–2 400 euron tulonmenetyksiä vuodessa. Keskimääräinen leikkaus olisi runsaat 1 300 euroa vuodessa.

– Tämä ajatus on pöyristyttävä mutta ei odottamaton, Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti sanoo.

Toivon, että hallitus toteaa, että tätä ehdotusta ei lähdetä selvittämään lisää.

SYL:n sosiaalipolitiikan asiantuntija Silja Silvasti

Silvasti muistuttaa, että opiskelijoiden opintorahaa on juuri leikattu ja opiskelijat siirretään yleisen asumistuen piiriin elokuun alussa. Tämän muutoksen perusteluissa korostettiin SYL:n näkemyksen mukaan sitä, että uudistus auttaa pienituloisimpia opiskelijoita. Asumistuki on sitä suurempi, mitä pienemmät ovat hakijan tulot.

Nopeuttaisiko valmistumista?

Valtiovarainministeriön työryhmä pohtii, että toteutuessaan muutos vähentäisi opiskelijoiden työssäkäyntiä, lisäisi opintolainan ottamista ja nopeuttaisi valmistumista. Suomen ylioppilaskuntien liitossa näkemystä pidetään outona.

– Opiskelijoiden työssäkäynti opintojen aikana parantaa heidän kiinnittymistään työelämään. Nykyinen hallituskin on korostanut, että opiskelun aikana pitää tutustua työhön. Toivon, että hallitus toteaa, että tätä ehdotusta ei lähdetä selvittämään lisää, Silvasti sanoo.

SYL:n Silvasti sanoo pitävänsä positiivisena, että useat kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat ovat jo tyrmänneet ajatuksen. Asiasta on jätetty myös kirjallinen kysymys (siirryt toiseen palveluun) hallitukselle.

Hallitus pohtii kannustinloukkuja puoliväliriihessään, joka järjestetään vasta kuntavaalien jälkeen. Pöydällä ovat myös muut selvityksessä esiin nousseet ehdotukset, kuten työssä käyvien perheellisten tuet ja työttömyysturva.