yle.fi-etusivu

Suomen vanhin maakuntalaulu vääntyi Savossa englanninkieliseksi pop-kappaleeksi

Savo´s Song -kappaleen viimeisen säkeistön tulkitsee Nightwish-metalliyhtyeen Marco Hietala.

musiikki
Jonas and I -yhtye ja Marco Hietala.
Sakari Partanen / Yle

Suomen vanhimmasta maakuntalaulusta Savolaisen laulusta on julkaistu tänään englanninkielinen pop-versio. Savo´s Song (siirryt toiseen palveluun) -kappaleen esittävät kuopiolainen bändi Jonas and I sekä Nightwish-metalliyhtyeen basisti sekä laulaja Marco Hietala.

Uuden version luominen vanhasta laulusta oli positiivinen ja jännittäväkin haaste.

– Milloin mennään yli jonkun rajan tai milloin me suututetaan joku, pohtii Jonas and I -bändin Jonas Ursin uuden sovituksen haasteita.

Maakuntalaulun uudelleenversiointi on Pohjois- ja Etelä-Savon maakuntien tilaustyö Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Kuopiolainen folk-poppia soittava Jonas and I sai tilaajalta vapaat kädet uudelleenversiointiin vajaa vuosi sitten keväällä. Bändi halusi tehdä maakuntalaulusta rohkeasti uuden version, jossa vanha melodia soi yhteen bändin oman musiikkityylin kanssa.

Kuten usein maakuntalauluilla on tapana, niin myös Savolaisen laulun melodia oli iskostunut bändin jäseniin ala-asteella, mutta jäänyt käytännössä täysin unholaan sen jälkeen.

Ensimmäisen kerran Savolaisen laulu on esitetty vuonna 1852 ja kappale on ollut muiden maakuntalaulujen esikuva. Vanhan melodia ei taipunut helposti moderniksi nelisäkeistöiseksi pop-kappaleeksi. Jonas Ursin kertoo, että delete ja delete all -nappia painettiin useaan kertaan työstön aikana.

Hartaasti työstetyn modernin maakuntalaulun toivotaan kiinnostavan Savon ulkopuolellakin.

– Nyt Savosta lauletaan ensimmäistä kertaa kaikille, koska Savo´s song on englanninkielinen, pohtii Jonas Ursin.

Marco Hietala ja Roope Hakkarainen.
Nightwishin Marco Hietala ja Jonas and I -yhtyeen solisti Roope Hakkarainen laulavat Savo´s Song -kappaleen.Sakari Partanen / Yle

Marco Hietala innostui rajoja rikkovasta sopasta

Marco Hietala esittää kappaleen viimeisen säkeistön. Hietala liittyi mielellään mukaan projektiin tuttunsa Jonas Ursinin pyynnöstä. Maakuntalaulun modernisointi oli Hietalan kaipaama erikoinen ja rajoja rikkova projekti.

– Saan vaikka millä mitalla pitkin ulkomaita pyyntöjä sellaisiin juttuihin, joissa on bändi ja nätin näköinen nainen ujeltamassa. Minun pitäisi olla siinä kaunottaren rinnalla se peto. Teen sitä pääbändin puitteissa ihan tarpeeksi, kertoo Nightwish-metalliyhtyeen Marco Hietala.

Hyväntuulista pop-rockia soittavan Jonas and I -yhtyeen ja metallimörkö Marco Hietalan yhteistyö soljui savolaisissa tunnelmissa. Millainen soppa syntyi?

– Mykyjä on paljon ja niissä on paljon verta, tokaisee Marco Hietala yhteistyön verevästä luonteesta, ja vastuu jää savolaisittain kuulijalle.

Jonas and I ja Marco Hietala.
Marco Hietala, Santeri Laitinen, Jonas Ursin, Antti Alvasto, Juho Väliaho ja Roope Hakkarainen viihtyvät Savossa.Sakari Partanen / Yle

Savolaisuus on mustaa huumoria, ironiaa ja pilkettä silmäkulmassa

Vaikka maakuntalaulu on puhallettu ulos perinteisestä muotista ja vanhoista pölyistä, yksi asia pysyy – rakkaus savolaiseen luontoon ja luonteenlaatuun. Kappaleen tilaaja maakuntaliiton tiedottaja Jari Sihvonen sanoo, että rakkaus maakunnalle jopa korostuu uudessa versiossa.

– En sanoisi, että Savolaisen laulu suomenkielisenä on rakkauslaulu, mutta uudessa versiossa tunnustetaan rakkaus kotiseudulle, Sihvonen sanoo.

Työryhmän mukaan savolaisuutta kuvaa se, että asioita uskalletaan tehdä tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Joskus se voi johtaa siihen, että saa osakseen pilkkaa tai naurua. Savolainen ei kuitenkaan ota nokkiin, vaan osaa nauraa myös itselleen.

– Savossa mustan huumorin sävyttämää ironiaa ja kieroilua harrastetaan enemmän, tuumii Tervossa asuva Marco Hietala savolaisuutta.

– Pidetään pilke silmäkulmassa vähän enemmän kuin muualla, jatkaa Jonas and I -bändin laulaja Roope Hakkarainen.

Savo´s Song on kuunneltavissa Spotify-musiikkipalvelussa ja YouTubessa. Savolaisen laulun käänsi englanniksi Liisa Muinonen-Martin. Savo´s Song musiikkivideon on ohjannut Jukka Tallinen. Kappale esitetään ensimmäisen kerran yleisölle Minna Canthin päivänä 19. maaliskuuta Naisen ääni -konsertissa Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Kuuntele Roope Hakkaraisen, Jonas Ursinin ja Marco Hietalan radiohaastattelu täältä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egypti

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Orjuus

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän