Lahden Urkuviikon uusi johtaja Pauli Pietiläinen: "Meidän pitää voittaa suuri yleisö puolellemme"

Lahden Kansainvälisen Urkuviikon johtoon on valittu Pauli Pietiläinen. Hän haluaa toiminnallaan innostaa alan tekijöitä.

kanttorit
Pauli Pietiläinen on urkuviikon uusi johtaja
Pauli Pietiläinen on urkuviikon uusi johtajaMarkku Lähdetluoma / Yle

Urkuviikon pitkäaikainen johtaja, diplomiurkuri Erkki Krohn menehtyi alkuvuodesta sairauteen. Hän ehti luotsata urkuviikkoa lähes 20 vuotta.

Krohnin aikana Sibeliustaloon saatiin hankittua urut ja nähtiinpä esiintymislavalla moottoripyöräkin "laulamassa" kilpaa urkujen kanssa. Lahden Ristinkirkon kanttori, urkuri ja pappi Pauli Pietiläinen tunsi Krohnin hyvin.

– Erkkihän oli sellainen oikea ideasampo, jolla oli verrattomasti ideoita. Oikein miellyttävää oli hänen kanssaan tehdä yhteistyötä, Pietiläinen muistelee.

Tätä nykyä Pietiläinen tekee Ristinkirkossa puoliksi kanttorin ja puoliksi papin hommia. Hän on paitsi musiikin maisteri myös teologian maisteri. Papiksi hänet vihittiin vuonna 2014.

Pietiläisellä on pitkä kokemus soolourkurina eri esiintymislavoilta. Hän haluaa pitää urkuviikon monipuolisena taidefestivaalina jatkossakin.

– Haasteet ovat suuret, sillä meidän pitää voittaa suuri yleisö puolellemme aina uudestaan ja uudestaan ja pitää huolta siitä, että urkuviikko on koko kansan festivaali.

Urkuviikon hallituksen puheenjohtaja Timo Pohjansalo (vas.), tuottaja Matti Pöllänen ja Pauli Pietiläinen.
Urkuviikon hallituksen puheenjohtaja Timo Pohjansalo (vas.), tuottaja Matti Pöllänen ja Pauli Pietiläinen.Markku Lähdetluoma / Yle

Urkuviikon ohjelmisto julki huhtikuussa

Elokuussa pidettävän urkuviikon ohjelmisto julkaistaan huhtikuussa ja se on vielä Erkki Krohnin käsialaa. Pientä vinkkiä Pietiläinen silti antaa.

– Kyllä jotain pientä saatan tehdä siellä itsekin.

Sibeliustalon urut tulevat myös soimaan urkuviikolla, jonka budjetti on runsaat 100 000 euroa. Tukijoina ovat muun muassa Lahden kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä seurakunnat. Kävijätavoite on 3 000 kuuntelijaa.

Pietiläinen haluaa avata urkumusiikkia kuuntelijoille siten, että se on ymmärrettävää.

Eihän kukaan tule Lahteen, jollei meillä ole tarjota muuta kuin yksi konsertti iltaa kohden

Pauli Pietiläinen

– Toivoisin, että tästä tulisi sellainen taidefestivaali Lahteen, joka avautuisi myöskin kansanmusiikkiin ja muihin soittimiin monipuolisesti.

Urut ovat Pietiläisen mukaan aina jossakin roolissa mukana.

– Mutta paljon muuta voisi olla kuin pelkästään puhtaaksi viljeltyjä urkukonsertteja, Pietiläinen sanoo.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Pietiläinen kertoo, että takavuosina festivaaleilla on parveillut kanttoreita, mutta sittemmin se on jäänyt. Pietiläinen haluaa innostaa kanttorit nykyistä paremmin mukaan urkuviikolle.

– Eihän kukaan tule Lahteen, jollei meillä ole tarjota muuta kuin yksi konsertti iltaa kohden. Pitäisi olla päivällä myöskin tapahtumia, näyttelyitä, mestarikurssien seuraamista ja paneelikeskusteluja.