Rehula maakuntamallista: Aikataulu pitää

Perhe- ja peruspalveluministeri tähdensi Ylen Politiikkaradiossa uudistuksen ehdotonta välttämättömyyttä.

Kotimaa
Juha Rehula.
Keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esittelee hallituksen sote-esitystä eduskunnassa 7. maaliskuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen tuhatsivuinen esitys sote- ja maakuntalaeista on tänään eduskunnassa. Perhe- ja peruspalveluministerin Juha Rehulan (kesk.) mukaan sote-uudistuksen aikataulu pitää, vaikka hallituksen esityksestä vielä puuttuukin valinnanvapauteen liittyvä kokonaisuus.

– Kyllä olen tällä hetkellä luottavaisin mielin siitä, että aikataulu pitää, sanoo ministeri Rehula Politiikkaradiossa, mutta korostaa, että kokonaisuudessaan "muutos tulee viemään vuosia aikaa".

Rehula myös alleviivaa sote-uudistuksen ehdotonta välttämättömyyttä.

– Muutos on välttämätön. Tätä on toistakymmentä vuotta yritetty. Toista kertaa ollaan eduskunnassa näin pitkällä kuin nyt ollaan. Tässä on nyt perustat sille, että on mahdollisuus tehdä se muutos, jota edellyttää esimerkiksi meidän perustuslain 19. pykälä, joka ei toteudu yhdenvertaisten palvelujen osalta tällä hetkellä.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) on kuitenkin huolissaan siitä, kuinka "megaluokan kokonaisuus" ehditään käsitellä eduskunnassa.

– Tämä on megaluokan kokonaisuus. Se mikä mietityttää näin valiokunnan puheenjohtajaa on, miten me saadaan aikataulu natsaamaan varmasti, sanoo Haatainen Politiikkaradiossa.

– Se riippuu nyt siitä, kuinka valmiiksi hallitus saa sen valinnanvapauslain. Jos nämä tulee riittävän nopeasti, silti tämä aikataulu on tosi tiukka. Ja ääniä kuuluu siitä, että se valinnanvapaus ei ehkä ehtisi, sanoo Haatainen.