1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulumaa tulisi liian kauas Pajakylästä: "Kilpailisi asiakkaista"

Hotelliyrittäjä Mikael Gröhn toivoo, että Napapiirille tulisi elämyspuisto mutta sen pitäisi olla Pajakylän läheisyydessä, ei neljän kilometrin päässä.

Lapin matkailu
Mikael Gröhn, Arctic Light hotel
Mikael Gröhn, Arctic Light hotelTapio Räihä / Yle

Rovaniemeläinen hotelliyrittäjä Mikael Gröhn esittelee suunnitelmaa, jonka hän on luovuttanut Rovaniemen Kehitys Oy:lle syksyllä 2016 ja kaupunginjohtaja Esko Lotvoselle helmikuun lopulla.

Suunnitelma on sisällöltään yllättävän samankaltainen kuin eilen julki tullut Joulumaa-hanke. Se tuli Gröhnille täytenä yllätyksenä.

– Ei minulla ollut mitään tietoa tästä hankkeesta. Kaveri soitti ja kehoitti lukemaan uutisen Ylen nettisivuilta, Gröhn sanoo.

Gröhn otti välittömästi yhteyttä Rovaniemen Kehitykseen ja sai selville, että uutta Joulumaata suunnitellaan Rovaniemen lentokentän luoteispuolelle, kilometrien päähän Napapiirin Pajakylästä ja Santa Parkista.

– Se alue on aivan väärässä paikassa! Neljän kilometrin päässä Napapiirin pajakylästä. Se tarkoittaisi sitä, että uusi Joulumaa ei toisi uusia asiakkaita Pajakylään vaan kilpailisi niistä ja kuihduttaisi Napapiirin Pajakylän, Gröhn puuskahtaa.

Mikael Gröhn ei ole lainkaan harmissaan, että Napapiirin alue saisi elämyspuiston jonkun muun rakentamana. Sijaintia kuitenkin pitäisi muuttaa ja kehittää Napapiiriä kokonaisuutena, ei kahdella kärjellä.

Joulupukin elämyspuisto

Mikael Gröhn kertoo suunnitelleen Napapiirille elämyspuistoa jo vuodesta 2003 alkaen. Pajakylä tarvitsisi muutakin sisältöä kuin myymälät. Nyt kun alueelle on alkanut nousta majoitustiloja, Gröhn aktivoitui teettämään Joulupukin elämyspuistosta suunnitelman, jonka hän esitteli Rovaniemen kaupungin kehitysyhtiölle syksyllä 2016.

Mikael Gröhn
Mikael GröhnTapio Räihä / Yle

Gröhnin tavoitteena ei ole ollut lähteä välttämättä itse operaattoriksi vaan lähinnä tuottaa ideoita alueen kehittämisen pohjaksi. Samaan tapaan kuin hän suunnittelutti omalla kustannuksellaan Rovaniemen keskustan jouluilmeen valokatoksineen ja joulukuusineen.

– Minulle on aivan sama kuka sinne rakentaa, kunhan rakentaa. Minä mielelläni keskityn tähän majoituspuoleen, Gröhn sanoo ja kertoo talvisesongin olleen ennätyksellinen. Kaksi hotellia ovat olleet täynnä joulukuusta maaliskuun loppuun saakka.

– Käyttöaste on lähes 100 prosenttia.

Gröhn pelkää, että nyt julki tullut uusi Joulumaa-hanke voi tyrehdyttää nykyisen Napapiirin alueen investointeja, jos kilometrien päähän suunnitellaan toista, jättimäistä matkailualuetta.

– Tämä uusi Joulumaa olisi alueena yhtä iso kuin Santa Parkista Pajakylän pohjoisimpaan kärkeen saakka. Se olisi todella iso alue, Gröhn kuvailee.

Gröhn toivoo, että matkailurakentaminen keskitettäisiin Pajakylän välittömään läheisyyteen, jossa se hyödyttäisi kaikkia alueella toimivia yrityksiä ja tilaa olisi edelleen runsaasti hieman pienimuotoisemmalle elämyskeskukselle.

– Tämä uusi Joulumaa-hanke on mielestäni aivan liian iso. En lähtisi mukaan, vaikka olisi kuinka paljon rahaa. Uskon kyllä, että mikäli Lehto group on mukana, rakentaminen ei tuottaisi ongelmia mutta asiakkaiden saaminen keskelle metsää on jo paljon vaikeampi juttu.

Joulumaa

Yle kertoi maanantaina, että Rovaniemen pohjoispuolelle, Napapiirin läheisyyteen suunnitellaan uutta elämyspuistoa hotelleineen. Hankkeen nimi on Joulumaa, johon parhaillaan haetaan kotimaisilta yrityksiltä noin sadan miljoonan euron rahoitusta.

Hankkeen taustalla on suomalaisia yrityksiä, joiden nimistä toistaiseksi tiedetään ainoastaan hankkeen ohjausryhmän jäsenet, kempeleläinen Lehto Oy:n liiketoimintajohtaja Asko Myllymäki ja lahtelainen Tukkuliike Siitari Oy/Ninja:n Ari Siitari. Ohjausryhmässä ovat mukana myös Mato Valtonen ja Rovaniemen Kehitys Oy:n Heikki Kontiosalo.

Rovaniemen Kehityksen varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalo kertoo aloituksen tulleen suomalaisilta yrityksiltä, joilta ei ole jäänyt huomaamatta Lapin matkailun hurja nousuvire.

Lue seuraavaksi