1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Vapaavuoren ilmestys voi pelastaa kokoomuksen Helsingissä

Kokoomuksen Jan Vapaavuoren suuri suosio pormestariksi voi vielä särkeä vihreiden unelman pääkaupungin valtaamisesta, kirjoittaa politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Jan Vapaavuori
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.
Jan VapaavuoriYle

Pääkaupungin kuntavaalitaistelusta näyttää tulevan kahden kauppa. Pormestarivaalissa kaksintaistelua käyvät kokoomuksen Jan Vapaavuori ja vihreiden Anni Sinnemäki. Ylen kyselyssä vihreät johtaa, mutta Vapaavuori on selvästi suosituin pormestariehdokas.

Kokoomukselle antaa toivoa se, että monelle äänestäjälle pormestarin valinta on tärkeä asia. Kokoomuksen kannattajat ovat myös perinteisesti innokkaita äänestäjiä.

Vapaavuoren henkilökohtainen suosio ei ole yllätys. Vapaavuori oli stadin ykkönen viime kuntavaaleissa lähes 7900 äänellään, kun Sinnemäki jäi 2600 äänellään vihreiden listan kolmoseksi.

Niinistön jäljissä korkoa kasvamaan

Kokoomuksen puheenjohtajavaalissa kesällä 2014 kipeän tappion Alexander Stubbille ja Paula Risikolle kärsinyt Vapaavuori ehti jo jättää kotimaan politiikan ja hypätä europankkiirin vihreälle oksalle Luxemburgiin.

Hurmassa kokoomuksen johtoon huudetun Stubbin sinipunahallitus valitsi lähes viime töinään helmikuussa 2015 elinkeinoministerinä toimineen Vapaavuoren Suomen ehdokkaaksi Euroopan investointipankin hallitukseen.

Vapaavuori sai turvasataman sopivasti ennen kevään 2015 eduskuntavaaleja, joissa kokoomuksen hallitustaival oli uhkaavasti katkolla. Vapaavuoren työ Luxemburgissa alkoi vasta myöhemmin syksyllä.

Politiikan tarkkailijat panivat merkille, että Vapaavuori liikkui Luxemburgissa presidentti Sauli Niinistön jalanjäljissä. Niinistö kasvoi korkoa Euroopan investointipankin hallituksessa vuosina 2003–07.

Petteri Orpon tukena Stubbia vastaan

Euroopan investointipankin varapääjohtajan tehtävässä Vapaavuorelle jäi mukavasti aikaa myös kotimaan asioiden pohtimiseen.

Maaliskuussa 2016 julkaistiin näyttävästi Vapaavuoren tilintekokirja, Puoliholtiton Suomi. Vapaavuori arvosteli kirjassaan kovasanaisesti Jyrki Kataisen hallituksen heikkoa työkykyä, joka vain kärjistyi Stubbin hallituksen loppumetreillä.

Kevään 2016 kokoomustaistoissa Vapaavuori tuki Petteri Orpon nousua puoluejohtajaksi Stubbin tilalle. Kaksi vuotta aikaisemmin Orpo oli ollut Vapaavuoren kärkitukijoita.

Orpon avuksi Helsingin valtataisteluun

Vapaavuoren ja Orpon liitto yhdisti Helsingin ja Varsinais-Suomen kokoomuspiirien edut. Tätä linkkiä oli jo aiemmin vahvistanut Helsingin kokoomuksen toiminnanjohtajan Janne Pesosen siirtyminen puoluesihteeriksi.

Kun Orpo ja Pesonen kaipasivat vetoapua pääkaupungin kuntavaalitaisteluun vihreitä vastaan, niin ystävää ei tarvinnut Luxemburgia kauempaa hakea.

Helmikuun alussa Vapaavuori vapautti kokoomusväen jännityksestä. Hän otti virkavapaata pankkihommista ja lupautui kuntavaali- ja pormestariehdokkaaksi Helsinkiin.

Presidentinlinnan pitkällä jonotuslistalla

Kokoomus on ollut pääkaupungin valtapuolue pitkään. Tämän aseman menettäminen vihreille olisi kokoomusjohdolle kipeä tappio.

Paljon on pelissä myös Vapaavuorella. Helsingin pormestarin paikalta kelpaisi odotella esimerkiksi tasavallan presidentin tehtävän avautumista.

Sauli Niinistön jälkeen kokoomuksella ei ole kuitenkaan pulaa presidenttiehdokkaista.

Jyrki Katainen hankkii kannuksia Euroopan komissiossa, Alexander Stubb pörrää maailmalla ja odottaa omaa laskeutumispaikkaansa eikä Vapaavuori ole vielä paljastanut korttejaan.

Lue myös: Helsingin herruudesta kova taisto: Vihreät kirii yhä, mutta viekö Vapaavuori voiton kokoomukselle?

Lue seuraavaksi