Facebook ei saanut tuomiota Angela Merkelin kanssa otetun selfien leviämisestä

Saksalainen oikeusistuin katsoi, että Facebookin ei tarvitse aktiivisesti etsiä tai poistaa palvelussa leviäviä halventavia viestejä.

sosiaalinen media
Puolustusasianajaja Chan-jo Jun.
Anas Modamanin puolustusasianajaja Chan-jo Jun antoi lausuntonsa oikeusistunnon jälkeen.AOP

Saksalainen oikeusistuin antoi Facebookille vapauttavan tuomion erikoisessa, sen sivustolla leviävään valokuvaan liittyvässä tapauksessa.

Syyrialainen turvapaikanhakija Anas Modamani otti syyskuussa 2015 yhteiskuvan liittokansleri Angela Merkelin kanssa.

Se onnistui, kun Merkel vieraili Berliinissä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa.

Modamani latasi kuvan Facebookiin, mistä se levisi nopeasti erilaisille mustamaalaus- ja valeuutissivustoille. Niillä väitettiin, että Modamani oli syyllistynyt ääri-islamistisiin hyökkäyksiin ja väkivaltaisiin rikoksiin.

Modamani vaati oikeudessa Facebookia etsimään ja jäljittämään kaikki kuvaa valheellisissa yhteyksissä esittelevät sisällöt ja estämään niiden leviämisen.

Facebookin ei tarvitse etsiä halventavia postauksia

Saksan Wurzburgin oikeusistuin päätti tiistaina, että yhdysvaltalainen sosiaalisen median jätti Facebook ei ole vastuussa palveluun ladattujen kuvien leviämisen pysäyttämisestä.

Facebookin ei tarvitse aktiivisesti etsiä tai poistaa halventavia postauksia.

Oikeusistuimen mukaan on epäselvää, kykenisikö Facebook todella estämään kuvien leviämisen ilman "valtavia teknisiä esteitä".

On mahdollista, että Facebookin kyky kuvien ja viestien ennakoivaan etisintään joudutaan selvittämään toisessa oikeusistuimessa lähiaikoina, oikeus totesi.

Facebookin asianajajien mukaan sisältöjen seulominen olisi lähes mahdotonta. He ovat aiemmin painottaneet (siirryt toiseen palveluun), että Facebookiin ladataan miljardeja sisältöjä joka päivä.

Angela Merkel ja Anas Modamani .
Reuters-TV

Saksa arvostellut Facebookia

Facebook ilmaisi huolensa Modamanin kohtalosta tuomion jälkeen antamassaan lausunnossa. Yhtiö huomautti kuitenkin, että se oli poistanut valheellisen sisällön nopeasti, kun oli saanut siitä ilmoituksen.

Saksa on ollut yksi Facebookin ankarimpia arvostelijoita.

Maassa valmistellaan parhaillaan lakia, joka pakottaisi Facebookin poistamaan vihapuheen sivustoltaan 24 tunnin kuluessa ilmoituksesta.

– Jos emme halua, että Facebook tekee mitä tahtoo vaan noudattaa Saksan sääntöjä, tarvitsemme uusia lakeja, sanoi Modamanin pettynyt asianajaja Chan-jo Jun tuomion julistamisen jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP