1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ministereiden määrä puhuttaa jälleen – Millainen on ministerin ”epäinhimillinen työtaakka”?

Erityisesti oikeus- ja työministerin salkkua pidetään liian raskaana. EU:n ministerineuvoston kokouksia on jäänyt tämän takia väliin.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin työtaakkaa kuvaillaan epäinhimilliseksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaiset ovat kiinnittäneet huomion oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) kuormittavaan tuplasalkkuun. Sekä puolustusministeri Jussi Niinistö että ulkoministeri Timo Soini kuvailivat eilen Lindströmin työtaakkaa epäinhimilliseksi.

Lindströmin salkkujen painoa ei kummastella ensimmäistä kertaa. Vuosi sitten oikeusministeriön kansliapäällikön tehtävän jättänyt Tiina Astola piti Lindströmin työkenttää jopa kohtuuttomana. Kiireiden vuoksi virkamiesten oli Astolan mukaan vaikea sopia palavereita Lindströmin kanssa.

– Mitä pidemmälle hallituskaudessa mennään, sitä enemmän alkaa valmistua tämän hallituskauden hallituksen esityksiä. Sitä enemmän niistä pitää briiffata ministeriä, ja sitä enemmän hän joutuu tekemään niissä ratkaisuja, Astola sanoi Ylen haastattelussa vuosi sitten.

Myös oppositiosta on toivottu Lindströmin työtaakan keventämistä. SDP esitti pari viikkoa sitten, että hallitus parantaisi lainvalmistelua nimittämällä hallitukseen kokopäiväisen oikeusministerin.

Harvinaisuus Euroopassa

Lindströmin kummallinen salkkuyhdistelmä oli seurausta pääministeriksi nousseen Juha Sipilän (kesk.) vaalilupauksista. Ennen eduskuntavaaleja Sipilä puhui jopa 12 ministerin hallituksesta.  Hallitusneuvotteluiden jälkeen päädyttiin lopulta 14 ministeriin, kun edellisessä hallituksessa heitä oli 17.

Euroopan maiden joukossa oikeus- ja työministereiden tehtävien yhdistäminen on poikkeuksellinen ratkaisu, kertoo yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

Yleensä eurooppalaisissa maissa oikeusministerillä on ihan oma tonttinsa.

Tutkija Timo Miettinen, Helsingin yliopisto.

– Yleensä eurooppalaisissa maissa oikeusministerillä on ihan oma tonttinsa, koska ajatellaan, että ala on varsin laaja ja siihen kuuluu paljon työtehtäviä, Miettinen sanoo.

EU vie paljon ministereiden aikaa

Kotimaan politiikan lisäksi ministereitä työllistävät Euroopan unionin neuvoston kokoukset, joissa ministerit osallistuvat EU-lainsäädännön ja budjetin valmisteluun.

Ministerit vaikuttavat eri alaneuvostoissa, jotka on jyvitetty ministerien tehtävien mukaan. Niihin osallistuminen on EU-politiikkaa tuntevan tutkijan mukaan tärkeää.

– Jos lähetetään valtiosihteeri tai EU-suurlähettiläs, niin siinä menetetään arvovaltavaikuttamista, jonka ministerin asema tuo lainsäädännön valmisteluun. Lisäksi useat ministerit korostavat sitä, että nämä ovat merkittäviä kahdenvälisen vaikuttamisen paikkoja, Miettinen sanoo.

Mikäli ministerinsalkkuja on useampia, kuten Lindströmillä sekä maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella, paisuu myös ministerineuvostojen kokouskalenteri.

Kokouksia jäänyt väliin

Lindströmin on oikeusministerinä osallistuttava oikeus- ja sisäasioita käsittelevän OSA-neuvoston kokouksiin. Hallituskauden aikana neuvoston virallisia ja epävirallisia, oikeusasioihin keskittyneitä kokouksia on järjestetty 11, joista kolmeen Lindström ei ole osallistunut.

Työministerinä Lindströmin on osallistuttava lisäksi työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys-, ja kuluttaja-asioiden – sekä kilpailukykyneuvoston kokouksiin.

Tavoitteena on, että jokaisessa neuvoston kokouksessa Suomea olisi edustamassa ministeritason osallistuja, hallintoneuvos Liisa Heinonen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo. Epävirallisten kokousten kohdalla valtiosihteerin katsotaan Heinosen mukaan riittävän.

Virallisiinkaan kokouksiin ei ole aina mahdollista lähettää ministeriä. TSTK-neuvoston työllisyysasioita käsitteleviä kokouksia on hallituskauden aikana järjestetty kuusi. Niistä puolet on hoitanut työministerin sijaan joko valtiosihteeri tai Suomen EU-suurlähettiläs.

– Välillä kalenteri on vain ollut täysin mahdoton, Heinonen selittää tilannetta.

Tuplaministerin EU-aikataulu on ollut mahdoton esimerkiksi joulukuussa 2016, jolloin samana päivänä järjestettiin ministerineuvostojen kokoukset sekä oikeus- että työministerille. Työllisyysasioita käsittelevässä neuvoston kokouksessa Lindströmiä tuurasi lopulta valtiosihteeri.

Osallistumisessa näkyy myös ministereiden arvojärjestys

Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkija Timo Miettinen huomauttaa, että osallistumisessa näkyy aikatauluongelmien lisäksi myös ministerien oma priorisointi.

– Ministerineuvostot eivät näy kovin hyvin mediassa ja niistä on vaikea saada poliittista pääomaa. Voi olla, että joidenkin puolueiden tapauksessa oman puolueen kannatuksen väheneminen johtaa siihen, että paukkuja laitetaan enemmän sisäpoliittisiin kysymyksiin.

Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) selvityksen mukaan suomalaisministerien läsnäoloprosentti ministerineuvostossa on laskenut kuluneen hallituskauden aikana hallituskauden alkupuoliskon 81 prosentista 72 prosenttiin.  Eniten EU:ssa joutuu juoksemaan toista raskasta tuplasalkkua kantava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, joka on osallistunut yhteensä 24 ministerineuvoston kokoukseen.

Orpo: "Lindströmin salkku on aivan liian suuritöinen"

Lindström itse siirtää keskustelun hänen salkkujaostaan muiden murheeksi.

– Se on isompien herrojen päätettävissä oleva asia. Se on Sipilä, Orpo ja Soini jotka sen ratkaisevat. Tyydyn siihen ratkaisuun minkä he tekevät. Ei siinä mitään, jos salkku erotetaan. Teen juuri niin kuin käsketään, Lindström sanoi Ylelle eilen.

Ei siinä mitään, jos salkku erotetaan. Teen juuri niin kuin käsketään

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström

Isommat herrat ovat ilmeisesti valmiita ainakin harkitsemaan asiaa uudelleen.

Pääministeri Sipilä sanoi tänään eduskunnassa toimittajille suhtautuvansa joustavasti ministerien määrän lisäämiseen. Vielä kaksi viikkoa sitten Sipilä ei innostunut SDP:n esittämästä täysipäiväisen oikeusministerin nimittämisestä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (Kok.) puolestaan totesi, että hallituksen tupla- ja triplasalkuilla ei ole saavutettu sitä, mitä haettiin.

– Esimerkiksi työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin salkku on aivan liian suuritöinen, Orpo sanoo. 

Orpo piti asiaa esillä viime kesänä tultuaan valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi, mutta tuolloin ministereiden määrä päätettiin pitää entisellään.

Jonkinlainen ministerikierrätys tulee eteen kesäkuussa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja vaihtuu. Tehtävästä luopuva Timo Soini toivoo voivansa jatkaa ulkoministerinä, mutta uuden puheenjohtajan työskentely muuttuisi vaikeaksi ilman ministerinsalkkua.