1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. massa- ja paperiteollisuus

Kymmenen tuhatta rakentajaa, 40 kansallisuutta – Metsä Group koeajaa jo Äänekosken jättitehdastaan

Metsä Groupin Äänekosken jätti-investoinnin rakennustyöt ovat loppusuoralla. Työ painottuu nyt asentamiseen ja testauksiin.

Metsä Groupin uuden Äänekosken tehtaan massakeitin. Kuva: Sanna Savela / Yle

Metsä Groupin Äänekosken sellutehdas on Suomen suurin teollinen investointi. Sen arvo on noin 1,2 miljardia euroa. Metsä Groupin mukaan tehdas oli tammikuun lopulla 87,3 prosenttisesti valmis.

Rakennustyöt ovat nyt viime vaiheissaan, ja tällä hetkellä työt painottuvat laiteasennuksiin ja testaamiseen. Työmaalla on edelleen noin 3 000 työntekijää, mutta määrä vähenee voimakkaasti jo ensi kuussa.

Valmiusasteesta kertoo se, että tehtaan koekäyttö on jo aloitettu.

– Siinä olemme kyllä vielä aivan alkumetreillä, sanoo tehtaan rakentamisen projektijohtaja Timo Merikallio.

Meidän on tiedettävä, että jokainen venttiili aukenee oikein.

Timo Merikallio

Tehdas käydään testeissä systemaattisesti läpi ennen vesiajojen käynnistämistä.

– Ennen käynnistystä meidän on tiedettävä, että jokainen venttiili aukenee oikein ja jokainen sähkömoottori pyörii oikein päin ja niin edelleen, Merikallio sanoo.

Testauksissa ei Merikallion mukaan ole tullut esiin erityisiä yllätyksiä.

– Projekti onnistuu parhaiten, kun asiat ovat mahdollisimman rutiininomaisia, ja etenevät suunnitelmien mukaan, hän sanoo.

Toden teolla tehtaan on määrä käynnistyä tämän vuoden kesällä tai alkusyksystä, ja täydessä tuotannossa se on ensi vuoden puolivälin tietämissä.

Tehdas on suunniteltu niin, että se ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita.

Niklas von Weymarn

Metsä Group kutsuu tehdasta biotuotetehtaaksi, ja sellainen tehtaan ja sen ekosysteemin kokonaisuus onkin. Tehtaan ylijäämäkuoret käytetään energiantuotannossa, ja sen lietteistä tehdään biokaasua ja polttoainepellettejä.

Sähköä tehdas tuottaa yli kaksi kertaa enemmän kuin kuluttaa.

– Tehdas on suunniteltu niin, että se ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, sanoo Metsä Fibren tutkimusjohtaja Niklas von Weymarn.

Kun koko biotuote-ekosysteemi on vuonna 2020 valmis, kokonaisuus tuottaa maailmalle kymmeniä eri tuoteryhmiä tärpätistä tekstiilikuituihin.

Tekstiilikuidun kehitys on ottanut suuria ja konkreettisia askeleita.

Niklas von Weymarn

– Uusien biotuotteiden kehittely on edennyt hyvin viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi juuri tekstiilikuidun kehitys on ottanut suuria ja konkreettisia askeleita, se on jo koelaitosmittakaavassa, ja ensimmäinen paita on tehty, sanoo von Weymarn.

Koelaitoksen mittakaavassa töitä tehdään todennäköisesti vielä vuosia.

– Monta asiaa on ratkaistavana, von Weymarn toteaa.

Tehdasta on tähän mennessä ollut rakentamassa yli 10 000 eri henkilöä, jotka edustavat noin 40 kansallisuutta. Suomalaisia tekijöistä on ollut kaksi kolmasosaa.

Yrityksiä tehdasta on ollut rakentamassa yli tuhat, joista lähes kaikki suomalaisia.

Niklas von Weymarn ja puukuidusta valmistettu paita. Kuva: Sanna Savela / Yle