Maahanmuuttajia tarvitaan nyt verenluovuttajiksi – harvinaisia veriryhmiä uupuu valmisteista

Erityisesti afrikkalaistaustaisia luovuttajia tarvitaan tällä hetkellä Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa.

verenluovutus
Punasoluvalmisteita.
Veriryhmäjärjestelmiä on yli 30. Eri etnisten väestöryhmien välillä veriryhmäeroja on vaihtelevassa määrin.Ritva Tuomi / Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu

Jokaisella väestöryhmällä on ominaiset veriryhmänsä, jotka ovat muualla harvinaisia. Suurimmalle osalle eri taustaisia ihmisiä löytyy Suomessa verenluovuttajia.

Harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei suomalaistaustaisesta väestöstä löydy, joudutaan jopa tilaamaan ulkomailta.

SPR:n Veripalvelu haluaisi tulevaisuudessa varautua paremmin maahanmuuttajien kasvavaan määrään Suomessa.

– Haluaisimme saada myös maahanmuuttajaväestön mukaan verenluovutuskantaan. Näin voisimme myös tarkemmin tutkia harvinaisempia veriryhmiä, kommentoi erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg Veripalvelusta.

Erityisesti afrikkalaistaustaisia verenluovuttajia tarvitaan. Suomessa on yhä enemmän afrikkalaistaustaisia potilaita, ja myös heille on löydyttävä sopivia verivalmisteita erikoistilanteisiin, kuten verenvuotojen ja anemian hoitoon.

Tällä hetkellä tilanne pääkaupunkiseudun veripalveluissa on hyvä. Ekblom-Kullbergin mukaan tilanne kuitenkin vaihtelee päivästä toiseen.

Päivittäistä veritilannetta voi seurata Punaisen Ristin Veripalvelun nettisivuilta.