Kurkun ja tomaatin hinnat ovat laskussa – kotimainen tuotanto kiihtyy huhtikuussa

Vihannesten hinnat alkoivat nousta joulun jälkeen, kun talvimyräkkä romahdutti Espanjan vihannessadon.

vihannekset
kurkkua
Yle

Kurkun ja tomaatin hinnat ovat laskussa, eikä hintojen nousuun enää uskota.

Joulun jälkeen vihannesten hinnat alkoivat nousta. Tuolloin monissa Euroopan maissa oltiin helisemässä, kun kasvissato jäi Espanjassa lumimyräkän alle.

Kotimainen tuotanto ei kattanut kurkun ja tomaatin kysyntää tammikuussa. Nyt tuotanto on kasvussa ja markkinatilanne on normaali, arvioi kauppapuutarhuri Tero Juntti Piikkiöstä.

– Saatavuus kurkun osalta on erittäin hyvä. Tomaatissa on vielä niukkuutta. Se varmaan paranee huhtikuussa, kun luonnonvalokasvustot pääsevät täyteen vauhtiin.

– Kurkun osalta talvella pois tuotannosta olleet huoneet palaavat tuotantoon. Toki myös kevään aurinko kiihdyttää kasvua, Juntti sanoo.

Kurkku maistuu lähes jokaiselle suomalaiselle

Suomalaiset ovat innokkaita kurkun popsijoita.

Kauppapuutarhaliitto kertoi vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun), että peräti 97 prosenttia suomalaisista syö kurkkua. Päivittäin tai useana päivänä viikossa vihreä kasvis maistuu lähes 70 prosentille suomalaisista.

Suomalaisten syömästä kurkusta noin 85 prosenttia on kotimaista tuotantoa, kun taas tomaatin kotimaisuusaste on noin 50 prosenttia.

Vuonna 2016 Suomessa tuotettiin yli 40 miljoonaa kiloa kurkkua.

Kurkku maistuu suomalaisille selvästi paremmin kuin muualla Pohjoismaissa. Suomalaiset syövät kotimaista kurkkua 7,5 kiloa henkeä kohden per vuosi. Kauppapuutarhaliiton mukaan ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset jäävät selvästi alle puoleen Suomen luvuista.

Kauppapuutarhaliiton luvut suomalaisten kurkunkulutuksesta perustuvat Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n Kauppapuutarhaliitolle vuonna 2015 tekemään tutkimukseen.