Suomalaiset ovat hoitaneet kemiallisille aseille altistuneita Irakissa – "En ole aiemmin kokenut tällaista"

Nuorin sairaanhoitaja Kati Partasen hoidettavaksi tuotu oli kuukauden ikäinen lapsi.

Kuva: Omar Hayali / EPA

Suomen punaisen ristin sairaanhoitajat ovat hoitaneet kemiallisille aseille altistuneita ihmisiä Irakissa. Kansainvälinen punainen risti kertoi jo viime viikolla (siirryt toiseen palveluun), että Mosulista on tuotu järjestön hoitoon kemiallisille aseille altistuneita ihmisiä. 

Yksi uhreja hoitaneista on sairaanhoitaja Kati Partanen, joka on komennuksella Erbilissä sijaitsevassa sairaalassa.

– Olen itse vastaanottanut yhden perheen, jossa on äiti ja viisi lasta. Nuorimmainen on yhden kuukauden vanha, kertoo Partanen.

Suomen punainen risti lähetti helmikuussa Irakiin neljä sairaanhoitajaa auttamaan Mosulin taisteluissa haavoittuneita. Irakin armeija yrittää parhaillaan vallata Mosulin terroristijärjestö Isisiltä.

Palovammoja, hengitysvaikeuksia ja ihovaurioita

Kemiallisen aineen laatua ei ole vielä vahvistettu. Punainen risti ei ole myöskään sanonut, mikä sodan osapuolista on käyttänyt kemiallisia aseita.  

– On ollut hengitysvaikeuksia, palovammoja ja kaikenlaisia ihovaurioita. Sitten on rakkuloita, jotka on sitten putsattava, Partanen kuvailee altistuneiden oireita.

Partasen mukaan potilaita on hoidettu lääkkeillä ja heitä on pidetty tarkkailussa pitkään.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on vahvistanut, että terroristijärjestö Isis on käyttänyt aiemmin sinappikaasua Syyrian puolella. Konflikteja tutkiva ajatushautomo IHS on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), että Isis olisi tehnyt ainakin 52 kemiallista iskua Irakissa ja Syyriassa.

Puolet potilaista on lapsia

Irakin armeija aloitti hyökkäyksen Länsi-Mosulin valtaamiseksi helmikuussa. Punaisen ristin sairaalaan Erbiliin tuodaan päivittäin hoidettavaksi Mosulin taistelujen uhreja.

– Sieltä tulee jatkuvasti erilaisia potilaita. On ihan ampumahaavoja, sitten on pommitusten jäljiltä loukkaantuneita ja sarjatuliaseiden jäljiltä olevia potilaita, Partanen kuvailee.

Partasen mukaan potilaista puolet on ollut lapsia.

– Tehtävämme on hoitaa kaikista vaikeimmat tapaukset, hän kertoo.

Isisin hallussa olevassa Länsi-Mosulissa arvioidaan olevan satoja tuhansia siviilejä. Alueella on pulaa ruuasta ja puhtaasta vedestä.

– Juttelin aamulla yhden Mosulista tulleen potilaan kanssa ja hän kertoi, ettei ollut syönyt viiteen päivään, Partanen sanoo. 

”En ole aiemmin kokenut tällaista”

Partanen on kokenut kriisialueiden kävijä, mutta Irak on ollut hänellekin poikkeuksellisen rankka kokemus. Mosulista saapuvilla potilailla on takanaan kauheita kokemuksia ja monet potilaat surevat menetettyjä omaisiaan.

– Tämä on minun kahdestoista keikka, mutta en ole aiemmin kokenut tällaista, Partanen sanoo.

Partasen on tarkoitus olla Irakissa kolme kuukautta. SPR:n on määrä lähettää Irakiin lisää henkilökuntaa lähiviikkoina.