Sote-sopassa ministeri patistaa kuntia ja muutosjohtaja valtiota

Sote-uudistusta valmistelee Varsinais-Suomessa vain yksi täysipäiväinen henkilö.

sote-uudistus
Psykiatria psykiatrinen sairaala mielenterveys
Yle

Sosiaali- ja terveysalan uudistusta Varsinais-Suomessa valmisteleva muutosjohtaja Antti Parpo kaipaa lisäresursseja sote-uudistuksen valmisteluun. Hänen mielestään valtion pitäisi nyt osallistua valmistelutyön kustannuksiin.

– Peräänkuulutan valtion rahoitusta tälle uudistukselle, Parpo sanoo.

Vain yksi täysipäiväinen

Tälle hetkellä sote-uudistuksen valmistelussa on Varsinais-Suomessa yksi täysipäiväinen henkilö eli Parpo itse. Tämä ei ole Parpon mielestä toivottavaa jatkon kannalta.

Toisekseen kunnat ovat resurssoineet uudistuksen valmisteluun rahaa ja työntekijöidensä työaikaa vain kesään saakka.

– Tällainen resurssointi ei ole riittävää. Kaikki kuntien työntekijät tekevät rinnalla myös omaa työtänsä eivätkä pysty keskittymään uuden valmisteluun täysipainoisesti, Parpo selittää.

Valtion vastuu

Antti Parpo sanoo ymmärtävänsä, ettei kunnilla ole hirveästi halua resurssoida uudistuksen valmisteluun. Parpon mielestä valtion on otettava nyt vastuu uudistuksen valmistelusta ja etenemisestä.

– Uudistuksen olisi edettävä nopeasti, 2019 pitäisi olla valmista. Peräänkuulutan valtion vastuuta. Olemme vaikeassa tilanteessa, jos tätä valmistelua ei tulla jatkossa resurssoimaan riittävästi.

Saman pöydän ääreen

Sote-asioista vastaava keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula on kiertänyt viime syksystä asti maakuntia. Hän on kertonut kuntien virkamiehille ja luottamusmiehille sote-uudistuksen etenemisestä.

Maanantaina Paimiossa vieraillut Rehula patisti varsinaissuomalaisia kuntia yhteistyöhön sote-uudistuksen valmistelussa. Hänen mukaansa osa kunnista suhtautuu tulevaan yhä epäillen.

Ministeri sanoo suoraan, että eri kuntien edustajien pitäisi nyt istua saman pöydän ääreen. Tekemään mitä?

– Rakentamaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkoa Varsinais-Suomeen 2020-luvulle, Rehula sanoo.

Laki tulee

Sote-ministeri Juha Rehulan mielestä kaikki kunnat eivät ole vielä täysin ymmärtäneet, että sote tulee jo puolentoista vuoden kuluttua.

– Osassa kuntia on epäilyä, mitä tässä pitäisikään tehdä.

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle sote- ja maakuntauudistukseen liittyen yli tuhat sivua lakitekstiä. Rehulan mielestä tämän pitäisi kertoa kuntapäättäjille, että tosissaan ollaan.

– Sen pitäisi olla viesti siitä, että lainsäädäntö, jonka varaan tulevaisuuden sotea rakennetaan, syntyy.