1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomessa asuvat mosulilaiset kertovat läheisten epätoivosta: Isis-taistelijat piiloutuivat ystävän kotiin

Mosulin siviilit soittavat Suomeen saadakseen tietoa taistelutilanteesta. Isis on takavarikoinut puhelimet ja televisioitakin.

Mosul
Irakin armeija yrittää vallata Mosulin terroristijärjestö Isisiltä.
Savupilvet kohosivat Mosulin ylle taisteluiden jäljiltä. Irakin armeija yrittää vallata Länsi-Mosulia terroristijärjestö Isisiltä. EPA

"Tämä voi olla viimeinen puhelumme."

Tällaisiin sanoihin päättyy monen Suomessa asuvan mosulilaisen keskustelu perheen tai ystävien kanssa, kun he ylipäätään tavoittavat läheisiään.

Niin myös Etelä-Suomessa asuvan Saadin, joka kuulee uutisia kotikaupungistaan ja läheisistään vain sumuisina välähdyksinä. Perhe on terroristijärjestö Isisin hallussa olevassa Länsi-Mosulissa, jota Irakin armeija yrittää nyt vallata takaisin.

Taisteluiden keskellä on loukussa satoja tuhansia ihmisiä. Ihmiset eivät voi liikkua ulkona.

– Perheet eivät voi muuta kuin istua kodeissaan ja odottaa kuolemaa, Saad sanoo.

Saad ei ole saanut yhteyttä vanhempiinsa ja sisaruksiinsa kahteen kuukauteen. Kun he edellisen kerran keskustelivat tammikuussa, puhelu oli lyhyt. Tässä artikkelissa Saadista käytetään vain etunimeä hänen sukulaistensa suojelemiseksi.

– Äiti soitti ja sanoi, että he haluavat tervehtiä, koska tämä voi olla viimeinen kerta, kun voimme puhua. Hän käski minua pitämään huolta itsestäni, Saad kertoo.

Puhelu katkesi kesken.

Länsi-Mosulista viikonloppuna paenneita ihmisiä.
Länsi-Mosulista viikonloppuna paenneita ihmisiä. Isisin hallitsemassa Mosulissa arvioidaan olevan vielä satoja tuhansia ihmisiä. Basel Rasol / Epa

Vauvalta loppuu äidinmaidonkorvike

Saad itse kertoo paenneensa Irakista, kun hän joutui Isisin mustalle listalle. Hän odottaa Suomessa turvapaikkapäätöstä.

Tämän viikon maanantaina Saad sai puhelun Länsi-Mosulissa olevalta ystävältään. He ovat entisiä työkavereita, sillä molemmat työskentelivät toimittajina. Ystävän mukaan Isis on takavarikoinut puhelimet ja jopa heidän televisionsa.

– Isis ei halua, että ihmiset tietävät taistelutilanteen, Saad kertoo.

Siksi ystävä oli kysynyt Saadilta, mikä Mosulin taistelutilanne on ja mitä missäkin tapahtuu.

– Hän kysyi alueista, jotka ovat aivan hänen naapurissaan kilometrin päässä. Hän ei tiennyt mitään. He ovat vain koko ajan kotona, Saad kertoo.

Länsi-Mosulissa uskotaan olevan vielä 750 000 siviiliä. Alueelta paenneiden puheiden perusteella tiedetään, että vedestä, ruuasta, polttoaineesta, lääkkeistä ja äidinmaidon korvikkeesta on pulaa.

Myös Saadin ystävä kertoi, ettei heidän vauvalleen löydy maitoa.

– Hän sanoi pelkäävänsä, että vauva kuolee pian, Saadi sanoo.

Saadin ystävä oli sanonut, että Isis oli käynyt viemässä hiljattain lähes kaikki perheen ruuat. Taistelijat selittivät vievänsä ruuan köyhille perheille. Todellisuudessa Saad epäilee, että ruuat päätyvät Isisin taistelijoiden perheenjäsenille.

Ruuasta on pulaa ja hinnat ovat kohonneet siksi Länsi-Mosulissa. Saadin mukaan kilo pelkkiä sipuleita maksaa Länsi-Mosulissa nyt noin 12–13 euroa.

– Ehkä tämä on viimeinen viesti meiltä. Jos emme kuole ilmaiskuissa, saatamme kuolla nälkään, Saadin ystävä oli sanonut.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Perhe on saattanut joutua ihmiskilveksi

Saad on kuullut, että Isis on siirtänyt hänen perheensä kotoaan. Perheen koti sijaitsee lähellä Mosulin lentokenttää, jonka Irakin armeija valtasi heti Länsi-Mosulin hyökkäyksen alussa helmikuussa.

Isis on ilmeisesti siirtänyt siviilejä alueille, jotka ovat tukevammin heidän hallussaan. Saadin mukaan Isisin taistelijat haluavat olla siviilien keskellä, sillä he pelkäävät Irakin armeijan ja sen liittolaisten ilmaiskuja.

Saad on tietenkin huolissaan perheestään.

– Äidillä on ongelmia sydämensä kanssa, hän sanoo.

Myös Saadin ystävän mukaan Isis yrittää piiloutua siviilien joukkoon. Isisin taistelijat ovat tulleet hänen kotiinsa yöksi piileskelemään ilmaiskuilta, kun ilmaiskut ovat kiivaimmillaan öisin.

Tiedot ihmiskilpien käytöstä voivat hyvin pitää paikkansa. YK on kertonut saaneensa luotettavaa tietoa siitä, että Isis käyttäisi siviilejä ihmiskilpinä. Tietojen mukaan terroristijärjestö olisi siirtänyt kymmeniätuhansia ihmisiä haluamilleen alueille Mosulin sisällä.

Kuva Mosulista.
Saadin Mosulissa olevan ystävän kuva. Mosulista paenneet jonottivat avustuksia kaupungin lähettyvillä. Yle

Vanhan Länsi-Mosulin valtaus on vaikeampi pala

Isis on pitänyt Irakin toiseksi suurinta kaupunkia Mosulia hallussaan kesästä 2014 lähtien. Irakin armeija aloitti Mosulin takaisinvaltauksen lokakuussa.

Tigrisjoki halkoo Mosulin itäiseen ja läntiseen puoliskoon. Itä-Mosulin Irak julisti vallanneensa takaisin jo tammikuussa. Länsi-Mosul on vaikeampi vallata. Siellä sijaitsee muun muassa sokkeloinen vanhakaupunki, jota Irakin joukot nyt lähestyvät.

– Kadut ovat kapeita. Hyvä, että joissain paikoissa mahtuu edes kahta ihmistä kulkemaan vierekkäin, eivätkä autot mahdu kulkemaan, kuvailee Helsingissä asuva mosulilainen Ali Zuhair.

Elämä palaa Itä-Mosuliin – kostoiskuja pelätään

Zuhairin perhe on yhä kaupungissa, mutta he ovat Irakin armeijan hallussa olevassa Itä-Mosulissa. Elämä ei ole palannut tavallisiin uomiinsa itäisessäkään Mosulissa, vaikka toipuminen Isisin hirmuvallasta on alkanut.

– Vedestä ja ruuasta on pulaa, sähköt reistailevat. Lääkkeitä ei ole riittävästi. Ei ole töitä, eikä ihmisillä ole rahaa, kertoo Zuhair.

Turvallisuustilanne vaihtelee Itä-Mosulissa alueittain. Zuhairin mukaan lähempänä Isisin hallussa olevaa Länsi-Mosulia sijaitsevin kaupunginosiin tulee tulitusta. Isisin on tehnyt iskuja myös lennokeilla.

– Mediassa annetaan kuva, että tilanne olisi palannut normaaliksi. Sanotaan, että nyt olisi auennut kymmenen koulua. Samaan aikaan todellisuudessa opettajille ei ole maksettu palkkoja kolmeen vuoteen, Saad sanoo.

Saadin ystävän ottama kuva taisteluiden runtelemasta Mosulista.
Yle

Epäluulot väestöryhmien välillä ovat syvällä

Irakin eri väestöryhmien väliset haavat eivät ole parantuneet. Saadin mukaan Irakin armeijan alla toimivat shiiajoukot kohtelevat paikallista väestöä kaltoin. Epäluulo vallitsee, ihmisiä saatetaan syyttää yhteistyöstä Isisin kanssa.

– Opettajaystäväni kertoi, että hän on peloissaan. Turvallisuusjoukot saattavat viedä ihmisiä. Syyttää siitä, että antaa tietoja Isisille.

Tietoja ei voida vahvistaa puolueettomista lähteistä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan shiiajoukot ovat kuitenkin syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin Isisin valtaamilta alueilta pakenevien miesten kohtelussa.

Lue seuraavaksi