Syntymäsokean Riikan video kosketti suomalaisia: "Onhan suosio aika yllättävää"

Yli 200 000 kertaa katsottu Facebook-video kehottaa: Tee päivän hyvä työ!

sokeus
Uutisvideot: Syntymäsokean Riikan video kosketti suomalaisia
Uutisvideot: Syntymäsokean Riikan video kosketti suomalaisia

– Auttakaa rohkeasti, kun näette, että joku tarvitsee apua, sanoo Riikka Hänninen, 36, Facebook-sivulleen kuvaamassa videossa.

Kännykällä raitiovaunussa kuvatussa pariminuuttisessa Hänninen esittelee itsensä helsinkiläiseksi syntymäsokeaksi naiseksi, joka kulkee opaskoiransa Carloksen avustamana. Hänninen on itse asiassa paljon muutakin, mutta siitä hieman tuonnempana.

Hämmentävä tilanne

Takaisin videoon. Siinä hän kertoo aiemman sattumuksen samalta päivältä raitiovaunussa. Hän nousi melko täyteen vaunuun Carloksen kanssa ja koitti kuulostella, mihin suuntaan kannattaisi mennä etsimään vapaata istumapaikkaa.

Kukaan ei pukahtanut sanakaan. Ei sanaakaan.

– Tilanne on aika tavallinen. Se on aika hämentävä mulle sokeana ihmisenä, Hänninen kertoo videolla.

– Senpä takia haluaisin kannustaa kaikkia teitä. Kun te näette, että joku näkövammainen tarvitsee apua ratikassa, bussissa, junassa tai metrossa, niin tosi paljon helpottaa, jos uskaltaudutte sanomaan "hei sinä koiran kanssa tai valkoisen kepin kanssa, tässä on tilaa tässä ihan lähellä tässä sun vasemmalla puolella tai kaksi penkkiä eteenpäin...", Hänninen jatkaa.

– Se helpottaa ihan hirveästi meidän elämää. Ja teette päivän hyvän työn.

Yksinkertainen juttu

Hän kertoo vielä yhden esimerkin: kun poistutte hissistä ja näette näkövammaisen, sanokaa, että nyt hissi on tyhjentynyt ja sinne voi mennä.

Taas yksinkertaista, mutta todella avuliasta. Hänninen jatkaa vielä kommenteissaan kirjoittamalla, että sama juttu pätee muuten pankkiautomaatilla.

Näin yksinkertaista. Ja yksinkertaisuus on valttia - vielä, kun on positiivinen viesti.

Hännisen sympaattista videota on katsottu Facebookissa tätä kirjoitettaessa jo reilusti yli 200 000 kertaa parin päivän aikana. Kommenteista päätellen Hänninen osui suomalaisten herkkään kohtaan. Ihmiset myöntävät olevansa ajattelemattomia tilanteissa, joissa voisivat olla avuksi - ihan vaan ujouttaan.

Lähti lapasesta

– Onhan suosio aika yllättävää. Mutta mietin kyllä silloin, kun se lähti vähän lapasesta, että kun se on niin yksinkertainen. Ja kun sanon asian positiivisen kautta, Hänninen pohtii videonsa suosiota.

Hän kertoo, että sokeiden kohtaamista hankaluuksista on toki kerrottu, mutta usein se lipsahtaa helposti ikävän puolelle. Sitten, kun hankala paikka osui hänen kohdalleen jälleen, jokin naksahti. Hän päätti kuvata videonsa ja sen jakoon.

– Jotenkin tajusin, että pitää sanoa "uskaltautukaa". Toiset ovat vain ujoja ja toiset eivät vain tule ajatelleeksi tai sitten ajatellaan, ettei haluta häiritä opaskoiraa. Mutta sehän selviää kysymällä. Ja on myös joskus niitä yliavuliaita, jotka eivät kauheasti kysele. Sitten mennään vaan, Hänninen naurahtaa.

Opastanut ennenkin

Hänninen ei ole ensimmäistä kertaa näkeviä opastamassa. Hän on kirjoittanut sokeuden kokemisesta ja sokean kohtaamisesta kirjan "Sokkotreffit elämän kanssa". Se on kokoelma Näkövammaiset lapset ry:n Silmäterä-lehdessä julkaistuista kolumneista. Niissä Hänninen kertoo muun muassa, millaista on aikuistua näkövammaisena. Kertoako nettideitille sokeudesta?

Koulutukseltaan sanavalmis Hänninen on laulupedagogi ja muusikko. Hän antaa laulutunteja (siirryt toiseen palveluun) ja vetää laulukursseja. Nyt suurena hankkeena on yksivuotinen laulukoulu ammattilaisille ja puoliammattilaisille.

– Unelmat tässä vain kasvavat. Olen ajatellut, että nyt pitää unelmoida. Isosti. Ei vielä tiedä mitä kaikkea tästä tulee, Hänninen sanoo toiveikkaasti.