Haley: USA haluaa avustaa Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluissa

Suurlähettiläät Nikki Haley ja Riyad Mansour tapasivat toisensa ensimmäisen kerran.

Israel
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley
Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki HaleyJason Szenes / EPA

Yhdysvaltain suurlähettiläs Nikki Haley avasi tiistaina keskustelun Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen elvyttämiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Haley tapasi ensimmäisen kerran palestiinalaisten suurlähettilään Riyad Mansour YK:ssa. Tapaamisessa neuvoteltiin 45 minuutin ajan.

Haley twiittasi keskustelujen jälkeen, että palestiinalaisten pitäisi tavata Israelin edustajat suorassa neuvottelussa ennen kuin YK:ssa saadaan aikaan tuloksia. USA on sitoutunut tukemaan todellista Israelin ja palestiinalaishallinnon välistä rauhanprosessia, Haley sanoi Twitterissä.

Riyad Mansour puolestaan kuvasi Haleyta "sydämelliseksi" ja sanoi, että he päättivät jatkaa keskusteluja.

Palestiinalaisten suurlähettiläs Riyad Mansour
Palestiinalaisten suurlähettiläs Riyad MansourJustin Lane / EPA

USA:n suurlähettiläs lieventää sanomaansa 

Lähi-idän rauhanprosessi on ollut pitkään lähes jäissä. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri John Kerry pyrki auttamaan rauhanneuvotteluissa, mutta tilanne on edelleen kesken.

Ranska järjesti kansainvälisen konferenssin tammikuussa, jonka tarkoituksena oli pohjustaa Israelin ja palestiinalaisten paluuta neuvottelupöytään, mutta tilanne ei ole juurikaan edistynyt.

Aiemmin Yhdysvaltain suurlähettiläs kertoi, että maan uusi hallinto luopuu kahden valtion ratkaisusta Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Nyt Haley on lieventänyt kantaansa.

– Tuemme ehdottomasti kahden valtion ratkaisua, mutta ajattelemme asiaa hieman eri näkökulmista, Haley sanoi.

YK: n turvallisuusneuvosto keskustelee Lähi-idän rauhanprosessista 24. maaliskuuta. Samalla YK:ssa kuullaan ensimmäinen raportti siitä, miten Israel on noudattanut uutta YK:n päätöslauselmaa. Siinä Israelia vaaditaan lopettamaan siirtokuntien rakentaminen miehitetyille palestiinalaisalueille.

Haley on aiemmin arvostellut kiivaasti entisen hallinnon toimia jättää käyttämättä veto-oikeutta YK:ssa Israelin puolustamiseksi. Haleyn mukaan päätöslauselma olisi pitänyt hylätä "kauheana virheenä".

Lähde: AFP

Muokattu otsikkkoa 3:35 Lisätty Haley.