1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jyrkästi Pohjois-Korean toimet

Turvallisuusneuvoston mielestä Pohjois-Korean toiminta kasvattaa jännitystä ja epävakautta alueella.

Pohjois-Korean julkaisemassa kuvassa on sen mukaan sukellusveneestä laukaistu ballistinen ohjus. Kuva: KCNA / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut jyrkästi Pohjois-Korean viimeisimmät ohjuskokeet. Turvallisuusneuvosto pitää niitä vakavina loukkauksina YK:n aiempia päätöslauselmia vastaan.

Neuvoston mielestä Pohjois-Korean toiminta kasvattaa jännitystä ja epävakautta alueella ja sen ulkopuolella. Testit kasvattavat alueelliseen kilpavarusteluun riskiä.

Turvallisuusneuvosto on vakavasti huolestunut Pohjois-Korean epävakaasta käyttäytymisestä. Neuvosto järjestää hätäkokouksen keskiviikkona suljetuin ovin Yhdysvaltojen ja Japanin pyynnöstä.

Myös Kiina ilmaisi vastustavansa tiukasti Pohjois-Korean toimia ja ryhtyvänsä päättäväisesti tarvittaviin toimiin puolustaakseen turvallisuuttaan. Kiina on YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa ja Pohjois-Korean liittolainen.

Neuvosto kehottaa kaikkia YK:n jäsenmaita kaksinkertaistamaan ponnistelunsa, jotta ne noudattavat aiempien päätöslauselmien pakotteita.

Pohjois-Korea laukaisi maanantaina neljä ballistista ohjusta mereen lähellä Japanin luoteisrannikkoa. Teko suututti sekä Japanin että Etelä-Korean.

Lähteet: AP, AFP, Reuters