Herätys: Helsingin herruudesta kova taisto, YK huolissaan Pohjois-Koreasta ja naisia muistetaan

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Herätys-ilmoituksia Uutisvahdin asetuksista.

Aamukooste
Helsingin tuomiokirkko
Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin herruudesta kova taisto

Kuntavaalien voittajasta käydään Helsingissä poikkeuksellisen kovaa kilpailua, ilmenee Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämästä puoluekannatusmittauksesta. Pormestarikisa näyttää kirittäneen vihreiden ja kokoomuksen kannatusta.

Sote nousi kuntavaalitentin kärkeen

Hoitaja kävelee käytävällä
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ylen kuntavaalitentin kärkeen nousi hallituksen kaavailema sote-uudistus, vaikka se vie vallan sosiaali- ja terveysasioissa kunnanvaltuustoilta maakuntahallinnolle. Politiikan toimittaja Hannu Tikkala kirjoittaa analyysissään, että sote-uudistusta on lähes mahdotonta olla käsittelemättä kuntavaaleissa. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtasivat ensimmäistä kertaa Ylen tentissä.

Fillonilla uusia epäselvyyksiä

François Fillon puhuu kannattajilleen Pariisissa.
François Fillon puhui kannattajilleen Pariisissa sunnuntaina.Geoffroy Van Der Hasselt / AFP

Ranskan presidentiksi pyrkivä François Fillon on joutunut jälleen uuden kohun keskelle. Sanomalehti Le Canard Enchaîné uutisoi, että Fillon sai korottomana pimeää lainaa 50 000 euroa miljardööriystävältään, liikemies Marc Ladreit de Lacharrièrelta vuonna 2013.

YK huolissaan Pohjois-Koreasta

Ohjus nousee merestä.
Pohjois-Korean julkaisemassa kuvassa on sen mukaan sukellusveneestä laukaistu ballistinen ohjus.KCNA / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi jyrkästi Pohjois-Korean viimeisimmät ballististen ohjusten laukaisut. Turvallisuusneuvosto järjestää hätäkokouksen keskiviikkona suljetuin ovin Yhdysvaltojen ja Japanin pyynnöstä.

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää

Kukkakimppu
Alex Turunen / Yle

Kysyimme kolmelta eri ikäiseltä naiselta, mikä naiseudessa on parasta. Tärkeimmäksi nousi toisten ihmisten rohkea kohtaaminen ja ystävyys. Perinteentutkija Olga Davydova-Minguet Itä-Suomen yliopistosta puolestaan ihmettelee, miksi vanhojen naisten juhlistaminen jää naistenpäivänä vähemmälle.

Lunta sataa monin paikoin – ajokeli monin paikoin liukas

Autoja lumisateessa kehä 1 tiellä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Lunta sataa keskiviikkona varsinkin etelässä ja lännessä, illalla myös pohjoisessa, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lumi pöllyää ja kinostuu ja tekee ajokelistä monin paikoin kehnon. Sateiden myötä sää lauhtuu ja lämpötila kohoaa etelässä suojan puolelle. Katso tarkemmin päivän sää yle.fi/saa

Nyt voit seurata paikkakuntasi säätä kätevästi Yle Uutisvahdissa. Lataa maksutta puhelimeesi tästä: http://yle.fi/uutisvahti