1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Kiina varoitti Korean niemimaan jännitteistä – "kuin kaksi törmäyskurssilla olevaa junaa"

Kiina ehdotti, että Pohjois-Korea lopettaisi ohjuskokeensa, jos Yhdysvallat ja Etelä-Korea keskeyttävät sotaharjoituksensa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvomassa ohjuksien laukaisua maaliskuussa. Kuva: KCNA / AFP

Kiina varoitti keskiviikkona varustelukierteestä Korean niemimaalla. Kiina ehdotti, että Pohjois-Korea voisi lopettaa ohjus- ja ydinkokeensa jännitteiden purkamiseksi.

Ehdotus on kuitenkin ehdollinen. Kiinan mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean pitäisi vastineeksi keskeyttää yhteiset sotaharjoituksensa. Ne ovat aloittaneet vuosittaiset, yhteiset sotaharjoituksensa, jotka ärsyttävät aina Pohjois-Koreaa.

Kiina on Pohjois-Korean käytännössä ainoa liittolainen. Korean niemimaan tilanne kiristyi tällä viikolla, kun Pohjois-Korea teki ohjuskokeita.

YK:n turvallisuusneuvostolla tänään hätäkokous

Pohjois-Korea laukaisi maanantaina ainakin neljä ohjusta Japania kohti valtamereen. Kolme ohjuksista tippui mereen Japanin talousvyöhykkeellä.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että se valmistelee Etelä-Korean ohjuspuolustusjärjestelmän käyttöönottoa. Kiina hermostui The New Yorkin Timesin mukaan Yhdysvaltain päätöksestä (siirryt toiseen palveluun), joka kiihdyttää sen mielestä Aasian kilpavarustelua.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kuvaili Korean niemimaan jännittyneen tilanteen olevan kuin ”kaksi toistaan lähestyvää junaa, eikä kumpikaan suostu väistämään”.

– Ovatko nämä kaksi osapuolta todella valmiita törmäykseen, Wang kysyi uutistoimisto AP:n mukaan.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean ohjuskokeet jyrkästi. Neuvosto kokoontuu vielä keskiviikkona hätäkokoukseen Pohjois-Korean tilanteen takia.

Myös Pohjois-Korean diktaattorin velipuolen murha hiertää

Pohjois-Korean tilanne on muutenkin jännittynyt. Pohjois-Korean diktaattorin velipuoli Kim Jong-nam murhattiin helmikuussa Malesiassa. Murhasta on epäilty Pohjois-Koreaa.

Malesian mukaan murha tehtiin hermomyrkky VX:llä, joka on kansainvälisten sopimusten kieltämä kemiallinen ase. Pohjois-Korea kiistää osallisuutensa murhaan. Malesian poliisi tutkii yhä murhaa.

Tiistaina Pohjois-Korea esti Malesian kansalaisten lähdön maaperältään.

Lue tästä Aasian-kirjeenvaihtajamme analyysi tilanteesta.