Löytyykö hyllystäsi Eino Leinon esikoisteos? "Sukuaarre niille, jotka sen ovat aikoinaan ostaneet"

Eino Leinon Maaliskuun lauluja -runoteos on bibliografinen aarre. Sitä ei löydy edes Kainuun Eino Leino -seuran kirjastosta.

Eino Leino
Eino Leinon Maaliskuun lauluja -teos pöydällä.
Eino Leino julkaisi esikoisteoksensa 18-vuotiaana. Niiden, joiden hyllystä teos löytyy, kannattaa pitää harvinaisesta aarteesta huolta.Elisa Kinnunen / Yle

KajaaniKajaanin Paltaniemellä sijaitsevan Eino Leino -perinnetalon kirjastohuone on täynnä Eino Leinon mittavaa tuotantoa. Huoneessa on esillä joitain keräilyharvinaisuuksia, ja siellä on myös antikvaarinen myymälä. Yhtä kirjaa keräilyhyllystä ei kuitenkaan löydy. Alkuperäinen Maaliskuun lauluja -runoteos ei näillä hyllyillä komeile.

– Olen seurannut antikvariaattimyyntiä jonkin verran ja sitä teosta ei kyllä liiku, kertoo Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Esko Piippo.

Päivälleen 121 vuotta sitten myönteisen julkaisupäätöksen saanut Eino Leinon alkuperäinen esikoisteos on harvinaisuus hyllyissä.

– On varmaan sukuaarre niille, jotka sen ovat aikoinaan ostaneet, Piippo pohtii.

Esko Piippo
Kainuun Eino Leino -seuran puheenjohtaja Esko Piippo kertoo, että Eino Leinon esikoisteos puuttuu myös seuran kirjahyllystä.Elisa Kinnunen / Yle

Millainen aarteen rahallinen arvo on, sitä Piippo ei osaa arvioida, mutta uskoo, että sillä voi olla hyvä markkinahinta.

– Muut Leinon varhaiset teokset ovat vähintään 70-80 euroa kappale, Piippo kertoo.

Maaliskuun lauluja -runoteosta painettiin tuhannen kappaleen erä, mutta sitä myytiin ensimmäisenä vuonna 302 kirjaa. Piipon mukaan 300 kappaleen myynti ei ole kovin suurta. Puolestaan kirjallisuudentutkija, entinen Suomen Kansallisteatterin pääjohtaja Maria-Liisa Nevala ei allekirjoita sitä, että reilu 300 kappaleen myynti olisi ollut vähäinen määrä.

– Kun ajattelee, että ketkä runokokoelmia mahtoivat ostaa siihen aikaan, kun nykyäänkin runokokoelmia saatetaan myydä se 300 kappaletta. Ei oteta edes tuhannen painosta. Ei se mikään huono ollut 18-vuotiaan pojan esikoisteoksen myynniksi, aikoinaan Leinon aatetaustasta väitöskirjansa tehnyt Nevala huomauttaa.

Leinoahan arvosteltiin siitä, että hän julkaisi liian paljon ja että Leinon runous on helskyttelyä.

Esko Piippo

Vaikka Leino oli nuori julkaistessaan esikoisteoksensa, oli hän jo kokenut runoilija. Leino oli kirjoittanut runoja jo yhdeksän vuotta, julkaissut niitä Hämeen Sanomissa ja Päivälehdessä ja yrittänyt saada runokokoelmaa kustantajalle jo aiemmin. Runoista huokuu väistämättä nuoren miehen illuusio elämästä, mutta niissä näkyy myös harjoittelun tulos.

– Onhan niissä sellainen elämänodotuksen suuri illuusio, toiveikkuus läsnä, Piippo myöntää.

– Sehän on kokoelma runoja, jossa hän kokeilee ja kehittelee erilaisia rytmejä ja muotoja, joista näkee, että hän on erittäin hyvin tutustunut sen ajan runouteen. Hän oli taitava rytmien ja riimien käsittelyssä jo tuolloin, Maria-Liisa Nevala huomauttaa.

Kirjassa on Eino Leinon runo.
Maaliskuun lauluja on kepeä teos. Toisaalta Leino jättää myös hyvästejä kodilleen ja kuolleille vanhemmilleen.Elisa Kinnunen / Yle

Kolmeen osaa jakautuva Maaliskuun lauluja on yleissävyltään kepeä, mutta siinä jätetään myös hyvästejä kodille ja kuolleille vanhemmille.

– On nuoren miehen iloa, mutta myös nuoren miehen ahdistusta ja surua ja jopa myöhemmin esiin tuleva syvä huoli ihmisessä esiin tulevasta mustasta puolesta, jos sitä oikein tarkkaa lukee, Nevala analysoi.

Romanttinen helskyttely ei ollut kaikkien mieleen

”Poika nuori kaupunkihin läksi myötätuulta, purtta pientä viima vihan saatti salmen suulta. Alkumatkan aavan seljän kulki joutuisasti. Vasta illan tullen pääsi kaupunkihin asti. Missä viipyi poika nuori vaikk’ on myötätuuli. Rannalla on kullan koti, siellä simahuuli.”

Edellä on syy, miksi kaikki eivät arvostaneet Leinon teoksia.

– Leinoahan arvosteltiin siitä, että hän julkaisi liian paljon ja että Leinon runous on helskyttelyä, Esko Piippo valottaa.

Etenkin Leinon alkuajan tuotannossa näyttäytyy romanttinen lyriikka. Piipon mielestä Leino oli nimenomaan taitava tässä aavistuksen jättämisessä. Hän jätti lukijalle mahdollisuuden täyttää itse rivien välit.

– Esimerkiksi tässä Kaupunkimatka-runossa kyse oli siitä, että Leinolla oli Kajaanijoen varrella ihastus, jonka luona hän kävi päivällä ja sitten vasta tuli kaupunkiin.

Kirjoja Eino Leino -talossa
Elisa Kinnunen /Yle

– Hän peittää näissä runoissa taitavasti romantiikkaa, jota on itse kokenut, Piippo jatkaa.

Ja Leinohan koki elämänsä aikana romantiikkaa. Esikoisteoksensa julkaissut Leino oli vasta 18-vuotias, ja noiden alkuaikojen runojen muusia olivat esimerkiksi kotikylän Alli Leinonen ja Helmi Roos.

Myöhemmin hänen elämänsä varrelle sattui useita rakkauksia (siirryt toiseen palveluun), joista jotkut roihahtivat skandaalimaisiin mittakaavoihin, kuten suhde naimisissa olevaan runoilija L. Onervaan.

Leipä oli ansaittava kynällä

Vaikka Leinon runot eivät Piipon mukaan olleet valtaisa menestys heti alkuunsa, sai Maaliskuun lauluja -esikoisteos sanomalehdissä pääosin positiivisen vastaanoton. Yleisesti Leinon koko uraa leimasi tietynlainen arvostelu. Boheemiksi mielletyn taitelijan elämäntapa tai poliittiset mielipiteet eivät välttämättä miellyttäneet kaikkia.

Alkuajan kritiikki ei haitannut Leinoa itseään, sillä hän oli "omaksunut runoilijan kutsumuksen" jo varhain. Leinohan kirjoitti ensimmäiset runonsa jo 9-vuotiaana ja oli yrittänyt oman teoksen julkaisua jo vuonna 1893.

– Hän tiesi, että hänen tiensä on taiteilijana ja hänen on ansaittava leipänsä kynällään, Piippo huomauttaa.

Hän peittää näissä runoissa taitavasti romantiikkaa, jota on itse kokenut.

Esko Piippo

Leinon oli itse hankittava jo varhain elantonsa, koska hänen isänsä oli kuollut 1890 ja äiti vuonna 1895. Menetykset Leino on purkanut Maaliskuun lauluja -teoksen mustimpiin sivuihin.

”Kaupungista päästyäni metsätielle poikkean; sama mulle, minne kuljen – alle hongan istahdan. Siinä vasta murhevirrat, itkut pulppuaa. Kädessäni kannan koito äidin kuolonsanomaa."

Kursiivit ovat otteita Maaliskuun lauluja -teoksen runoista.