1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläinen liikenainen ihmettelee suomalaisnaisten itseriittoisuutta: "Rakastamme miehiä voiman takia, naisia heikkouden"

Konservatiivisten arvojen nousu ja heikko taloustilanne nakertavat naisten asemaa Venäjällä. Yhä useampi venäläinen ei hyväksy naisten toimintaa politiikassa.

Venäjä
Moskovalainen liikenainen Jelena Jeršova uskoo, että miehet menestyvät paremmin työelämässä heidän luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi.
Moskovalainen liikenainen Jelena Jeršova uskoo, että miehet menestyvät naisia paremmin työelämässä luontaisten ominaisuuksiensa vuoksi.Erkka Mikkonen / Yle

Tänään keskiviikkona vietettävä kansainvälinen naistenpäivä on yksi venäläisten tärkeimmistä juhlapäivistä. Se antaa hyvän syyn selvittää, mitä Venäjällä ajatellaan naisen asemasta.

Moskovalaisella Jelena Jeršovalla, Venäjän naisyrittäjien yhdistyksen aktiivijäsenellä ja menestyvällä liikenaisella, on vastaus:

– Miehet on luotu siten, että he kykenevät kaikkeen. Suunnattoman järjen lisäksi he ovat myös fyysisesti vahvoja, Jeršova sanoo.

Monesti palkitun Jeršovan 1990-luvun alussa perustama ompelimo on kasvanut yli sata ihmistä työllistäväksi monialayritykseksi. Itse menestynyt Jeršova pitää kuitenkin selvänä, ettei nainen pysty työelämässä samaan kuin mies.

Jelena Jeršovan Az-stil ateljeella on Moskovan keskustassa yli 750 neliömetriä toimitilaa ja lisää remontoidaan parhaillaan.
Jelena Jeršovan Az-stil-ateljeella on Moskovan keskustassa yli 750 neliömetriä toimitilaa ja lisää remontoidaan parhaillaan.Erkka Mikkonen / Yle

Miehet on luotu siten, että he kykenevät kaikkeen.

Jelena Jeršova

Miesten menestyminen on luonnollista

Naisia taas Jeršovan mukaan auttaa eteenpäin oveluus ja näppäryys, mutta heillä ei ole samanlaista voimaa ja mielenmalttia kuin miehillä. Siksi hän pitääkin täysin luonnollisena, että miehet menestyvät naisia paremmin.

– Me Venäjällä ymmärrämme, että miehen pitää olla mies. Ei ole oikein väittää, etteivätkö miehet ole usein naisia maltillisempia, viisaampia ja voimakkaampia, Jeršova sanoo ja ihmettelee suomalaisnaisten itseriittoisuutta.

Haastattelua Venäjän Naisten liiton toimitiloissa seuraavat yrittäjänaiset nyökyttelevät hyväksyvästi päitään.

Harva venäläinen jakaa suomalaisten käsityksiä naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Venäjällä tasa-arvokeskustelu kääntyy usein sukupuolten välisiin biologisiin eroihin.

Jelena Jeršovan alaisina toimii yli sata työntekijää kuten korujen valmistamiseen ja korjaamiseen erikoistuneita kultaseppiä.
Jelena Jeršovan alaisina toimii yli sata työntekijää kuten korujen valmistamiseen ja korjaamiseen erikoistuneita kultaseppiä.Erkka Mikkonen / Yle

Me Venäjällä ymmärrämme, että miehen pitää olla mies.

Jelena Jeršova

Asenteet naispoliitikkoja kohtaan kiristyneet

Jeršovan näkemykset heijastelevat monen venäläisen ajatuksia naisen asemasta.

Konservatiivisten arvojen nousu ja heikko taloustilanne näyttävät kiristävän venäläisten suhtautumista naisten toimintaan yhteiskunnassa. Tämä koskee etenkin asenteita naispoliitikkoja kohtaan.

Riippumattomana pidetyn Levada-tutkimuskeskuksen tuore kysely (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että 30 prosenttia venäläisistä ei hyväksy naisten osallistumista politiikkaan. 39 prosentti vastaajista ei puolestaan halua, että naiset toimivat korkeissa valtiollisissa viroissa.

Luvut ovat korkeimmat koko 11 vuotta toistuneen kyselyn ajalta.

Parlamentissa alle viidennes naisia

Myös Maailman talousfoorumin (WEF) viimevuotinen selvitys (siirryt toiseen palveluun)kertoo venäläisnaisten heikosta asemasta etenkin politiikan saralla. Venäjä on sijalle 129, kun arvioidaan naisten mahdollisuuksia poliittisessa toiminnassa 144 maan kesken.

Naisten heikko asema näkyy Venäjän parlamentissa. Tällä hetkellä parlamentin alahuoneen eli duuman edustajista naisia on 16 prosenttia. Vertailun vuoksi: Suomen eduskunnassa naistenosuus on yli 40 prosenttia.

Venäjän parlamentin ylähuoneessa työskentelevistä senaattoreista naisia on 17 prosenttia. Heidän joukossaan on myös Venäjän valtion muodollisesti kolmanneksi tärkeintä virkaa pitävä parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko.

Venäjä keskikastia tasa-arvon toteutumisessa

Maailman talousfoorumin selvitys sijoittaa Venäjän kokonaisuudessaan sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa 144 maan joukossa keskikastiin eli sijalle 75.

Euroopan maista Venäjän taakse jäävät muun muassa Kreikka, Slovakia ja Unkari. Mittauksen kärkikolmikko on Islanti, Suomi ja Norja.

Raportin mukaan tasa-arvo toteutuu Venäjällä suhteellisen hyvin terveyteen ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Venäläisnaisilla on myös keskimäärin muita maita paremmat edellytykset toimia talouden alalla, vaikka naisten palkkataso onkin heikentynyt.

Aseteollisuudesta ateljeen pitäjäksi

Ompelimostaan monialayrityksen kasvattanut Jelena Jeršova työskenteli aiemmin insinöörinä aseteollisuudessa. Neuvostoliiton hajottua lentokoneiden radiotekniikkaa opiskellut nainen lähti toteuttamaan unelmaansa ja perusti ompelualan yrityksen.

– Haaveilin luovasta ammatista, jossa saan työskennellä kauniiden asioiden parissa. Todellisuus päiväni kuluvat viemäristöön, lämpöverkkoon ja sähkönkulkuun liittyvien kysymysten parissa, Jeršova kertoo.

Neljännesvuosisadassa ateljee on kasvanut yritykseksi, joka tarjoaa laajan kirjon palveluita naisille. Ompelijoiden lisäksi Jeršovan alaisena työskentelee niin suutareita, koruseppiä, kampaajia kuin kosmetologejakin.

Jelena Jeršovan yli 25 vuotta sitten perustama Az-stil ateljee on kasvanut monialayritykseksi, joka tarjoaa muun muassa kauneudenhoitopalveluita.
Jelena Jeršovan yli 25 vuotta sitten perustama Az-stil-ateljee on kasvanut monialayritykseksi, joka tarjoaa muun muassa kauneudenhoitopalveluita.Erkka Mikkonen / Yle

Tytöt kasvatetaan prinsessoiksi

Jelena Jeršova kiteyttää bisnesideansa venäläisnaisten haluun näyttäytyä aina kauniina ja huoliteltuna.

– Venäjällä tytöt kasvatetaan uskomattoman kauniiksi prinsessoiksi. Silloin on selvää, ettei edes roskia voi viedä ilman meikkiä ja kauniisti pukeutuneena, itsekin tyttö- ja poikalapsen äiti Jeršova huomauttaa.

Lapsen kasvattamisessa Jeršova tukeutuu myös toiseen näkemykseen, jonka hän uskoo olevan venäläisten laajasti hyväksymä.

– Rakastamme miehiä heidän voimansa vuoksi, kun taas naisia rakastetaan heidän heikkoutensa takia, Jeršova toteaa.

Lue seuraavaksi