yle.fi-etusivu

Sulkava tavoittelee sotessa miljoonasäästöjä, haasteena ikääntyvä väestö

Sulkavan väkiluvun arvioidaan laskevan yli 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Huoltosuhdetta heikentää entisestään korkea työttömyys.

kuntavaalit
Sulkava tunnetaan parhaiten heinäkuun alussa järjestettävistä Suursouduista.
Sulkava tunnetaan parhaiten heinäkuun alussa järjestettävistä Suursouduista.Jarmo Nuotio / Yle

Tämän vuoden alussa Sulkava yksityisti sosiaali- ja terveyspalvelunsa seuraavan kymmenen vuoden ajaksi. Tavoitteena on saavuttaa miljoonasäästöt vuosittain. Kun sote on nyt järjestyksessä, aiotaan kunnassa valtapuolue keskustan mukaan keskittyä nyt virtaviivaistamaan sirpaleista kuntaorganisaatiota. Kuntaliitoksiin ei nähdä tarvetta.

Sulkavan tuloveroprosentti on tällä hetkellä 21,5. SDP arvioi, että vuoden 2019 maakuntauudistus tulee parantamaan kunnan talousnäkymiä eikä veroprosentin korotuksiin ole tarvetta. Keskusta taas korottaisi veroja, jos verotaso ei maakuntauudistuksen jälkeen nouse huomattavasti yli maakunnan keskitason.

Sulkavankin haasteisiin lukeutuu ikääntyvä väestö. Väkiluku on tällä hetkellä noin 2 700, mutta asukasmäärän arvioidaan laskevan yli 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Työttömyyskin on Etelä-Savon korkeimpia, 16,4 prosenttia. Näin ollen taloudellinen huoltosuhde on heikko.

Elinvoimakoordinaattorilla pontta yrityselämään

Kunnan elinvoimaisuutta parantamaan Sulkavalle palkattiin tämän vuoden alusta lähtien elinvoimakoordinaattori, joka kehittää kulttuuri- ja vapaa-aikapuolen lisäksi elinkeinotoimea.

Keskustan mukaan myös tietoliikenneyhteydet pitäisi laittaa kuntoon yrittäjiä ajatellen. SDP luottaa, että uusia yrityksiä houkutellaan parhaiten kaavoituksella ja tonttipolitiikalla.

Sulkavalla toimii oma lukio ja koulurakennukset ovat hyvässä kunnossa. Puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että lähivuosina on investoitava tie- ja katuverkoston kunnostukseen sekä kunnallistekniikkaan.

Kuluvalla valtuustokaudella keskustalla on ollut hallussaan enemmistö 21 paikasta. Kuntavaalein ehdokasasettelun perusteella valta-asetelma voi odottaa säilyvän, sillä keskusta asettaa yli tuplasti enemmän ehdokkaita kuin toisiksi suurin puolue SDP.

Kaikkiaan ehdokkaita on 40, noin viidennes vähemmän kuin viime vaaleissa. Suhteessa eniten on pienentynyt Perussuomalaisten lista, näissä vaaleissa puolueella on Sulkavalla vain kaksi ehdokasta.

Lähteet: Yle Mikkelin kuntavaalikyselyyn vastasivat Sulkavan osalta keskusta ja SDP.