Australian hellekesän saldo: Yli 200 sääennätystä rikki

Ennätyksellisen kuuma kesä on koetellut kansalaisten terveyttä, energiasektoria sekä maataloutta, ja ilmastotutkijat varoittavat hellekesien vain yleistyvän.

Australia
Sydneyn helteet
Sydneyssä kohosi kesällä lämpötila monasti yli 40 asteen. Kaupungissa rikottiin mittaushistorian ennätys, 2,8 astetta keskiarvoa korkeammilla lukemilla.Tracey Nearmy / EPA

Australiassa on kesä kääntymässä syksyyn. Tämän kesän 90 päivän aikana on rikottu erilaisia säähän liittyviä ennätyksiä yli 200 kertaa.

Keskimäärin lämpimintä oli Sydneyn osavaltiossa eli Uudessa Etelä-Walesissä, jossa kesän keskilämpö oli 2,57 astetta keskiarvon yläpuolella. Länsi-Australiassa puolestaan kärsittiin tulvista ja Perthissä rikottiin kesän sade-ennätys 192,8 millillä.

Riippumattoman Ilmastoneuvoston mukaan ilmaston lämpeneminen takaa, että hellekesiä on tulevaisuudessa lisää:

– Ilmastonmuutos – joka johtuu suurelta osin hiilen, öljyn ja kaasun polttamisesta – lisää äärimmäisiä sääilmiöitä. Helleaallot yleistyvät ja vaikeutuvat sekä lisäävät riskejä energiasektorille, taloudelle, terveydelle ja luonnolle, sanotaan Ilmastoneuvoston raportissa. (siirryt toiseen palveluun)

Vaikutukset ovat moninaisia. Helle on lisännyt kuolleisuutta ja terveysongelmia. Maastopalojen määrä kasvoi, yksin Uudessa Etelä-Walesissä oli yli sata maastopaloa tänä kesänä.

Ikääntynyt sähköverkko ei toimi kunnolla, kun tuhansissa kodeissa ja yrityksissä yhtä aikaa lisätään ilmastointia. Maalle tärkeä maataloustuotanto kärsii kuivuudesta.

Tapiiri Tarongan eläintarhassa, Sydneyssä
Tarongan eläintarhassa, Sydneyssä, suihkuteltiin tapiireja ja muita eläimiä pahimpien helteiden aikaan. Luonnossa helle koettelee eläimistöä ja kasvistoa monin tavoin.Tracey Nearmy/EPA

Myös luonto kärsii: ilmaston lämpeneminen on muun muassa haalistanut entisestään koralleja Isolla valliriutalla Koillis-Australian rannikolla.

Lokakuussa ilmestyneessä Ilmaston tila -raportissa arvioidaan Australian ilmaston lämmenneen noin yhdellä asteella vuoden 1910 jälkeen. Maailman neljänneksi suurin hiilentuottajamaa Australia on Maailmanpankin mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös maailman 12. pahin hiilidioksidisaastuttaja, kun lasketaan päästöjen suhde väkilukuun.

Lähteet: AFP, Reuters