Suomen suurlähetystö Afganistanissa suljettiin 500 metrin päässä tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi

Suomen lähettilään mukaan isku voi liittyä taistelukauden alkamiseen.

Afganistan
Poliiseja vartioimassa terrori-iskun jälkeen Kabulissa keskiviikkona.
Poliiseja vartioimassa terrori-iskun jälkeen Kabulissa keskiviikkona.Shah Marai / AFP

Suomen Kabulin-suurlähetystö suljettiin, kun sen lähellä olevaan sotilassairaalaan hyökättiin. Joukko aseistautuneita miehiä hyökkäsi Kabulin suurimpaan sotilassairaalaan keskiviikkona.

Suomen Afganistanin-suurlähettilään Anne Meskasen mukaan lähetystön työntekijöitä on kielletty poistumasta toimistolta.

– Tällä hetkellä lähetystö on suljettu eli kukaan liiku tämän rakennuksen ulkopuolelle, Meskanen kertoo puhelimitse Kabulista. Suomen suurlähetystön lähellä tällaisia iskuja on kuitenkin harvoin. Samalla alueella on paljon muitakin lähetystöjä, joten turvallisuustoimet ovat tiukat.

– Tämä isku tapahtui hyvin lähellä meitä eli meidän kannaltamme se oli poikkeuksellista, Meskanen sanoo.

Iso sotilassairaala palvelee Afganistanin turvallisuusjoukkoja

Hyökkäyksen kohteeksi joutunut Sardar Daud Khanin sotilassairaala on iso, sillä siellä on noin 400 potilaspaikkaa. Sairaala palvelee Afganistanin turvallisuusjoukkojen tarpeita.

Isis ilmoitti tehneensä iskun.
– He ovat viime aikoina iskeneet etenkin Kabuliin, Meskanen sanoo.

Pääkaupunkiin tehtyjen iskujen viesti on se, ettei Kabul ole turvallinen. Kabulissa iskettiin vasta hiljattain myös korkeimpaan oikeuteen.

Vuodesta odotetaan vaikeaa Afganistanissa

Meskanen muistuttaa, että Afganistanissa on alkamassa taistelukausi, joka käynnistyy keväällä usein juuri iskuilla pääkaupunkiin. Taistelukaudesta voi tulla verinen, sillä Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt.

– Viime vuosi oli jo erittäin vaikea ja tästä vuodesta ennakoidaan entistä vaikeampaa, Meskanen sanoo.

Afganistanin turvallisuusjoukot ovat nykyään päävastuussa maansa turvallisuudesta, kun kansainvälinen Isaf-operaatio päättyi. Afganistanilaisjoukkojen tukena on kuitenkin yhä kansainvälisiä joukkoja.

Meskanen arvioi, että Afganistanin turvallisuusjoukkojen toimintakyky on parantunut, vaikka parannettavaa vielä on esimerkiksi johtamisessa.

– Ei tämä tilanne millään tapaa hyvältä näytä. Kaikilla osapuolilla ei ole selvästikään halua aloittaa rauhanneuvotteluita.

Meskanen muistuttaa, että Afganistanin konfliktin siviiliuhrien määrä on kasvanut. YK arvioi alkuvuodesta etenkin lapsiuhrien määrän lisääntyneen.

– Tämä on saanut yhä raaemman ja yhä väkivaltaisemman luonteen. Ja kohteena ovat usein ihan viattomat siviilit, Meskanen sanoo.

Päivitetty klo 14.30