1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen valtasi hotellibuumi: Miljardöörit markkinoivat Helsinkiä ulkomaalaisille

Norjalainen hotellikeisari Petter Stordalen aikoo kasvattaa hotelliensa määrää Suomessa ja houkutella ketjunsa hotelleihin maahamme saapuvat venäläis- ja aasialaisturistit.

hotellit
Clarion-hotelli.
Petteri Sopanen / Yle

Suomeen rakennetaan ennätysmäärä hotelleja lähivuosina.

Alan etujärjestö Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry laskee, että Suomeen on rakennettu tai suunnitteilla parikymmentä hotellia ja kylpylää viiden lähivuoden sisään. Määrään sisältyvät myös hotellien laajennukset ja peruskorjaukset.

MaRan arvion mukaan investointien yhteissumma nousee yhteen miljardiin euroon vuosina 2015–2020.

– Ei tällaista hotellien ja kylpylöiden rakennusbuumia ole ollut Suomessa koskaan aikaisemmin, kertoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lista valmistuneista/rakenteilla olevista hotelleista Suomessa 2015-2020.
Yle Uutisgrafiikka

Suomi on matkailumaana selvässä nosteessa; sitä voi nimittää Lapin mukaan jopa trendimaaksi.

Suomi on nostettu syksyn mittaan useissa alan vaikutusvaltaisissa julkaisuissa kiinnostavaksi matkailukohteeksi. Maata ovat ylistäneet maailman suurin matkailulehti National Geographic Traveler ja matkaoppaista tunnettu Lonely Planet.

Timo Lappi
Yle

Suurin osa uusista isoista hotelleista nousee pääkaupunkiseudulle. Suomi on kuitenkin jäänyt investoinneissa jälkeen muista Pohjoismaista. Timo Lappi painottaa, että nyt on melkein pakko investoida, jos aikoo pysyä mukana kovassa kilpailussa.

– Meillä oli hiljaisempi kausi, jos verrataan Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan. Siellä on investoitu jo aikaisemmin, joten me tulemme muutaman vuoden myöhässä. Hotelli tai kylpylä ei ole pääsyy tänne tulemiseen, mutta pitää niiden olla hyvässä kunnossa ja palveluiden ajan tasalla, Lappi painottaa.

Hotellikeisari Stordalen: Suomessa valtava potentiaali

Kotimaisten hotelliketjujen lisäksi norjalaismiljardöörit ovat innostuneet Suomen majoitusmarkkinoista.

Toinen heistä, Nordic Choice Hotels -ketjun omistaja Petter Stordalen, on avannut pääkaupunkiseudulla vastikään kolme uutta hotellia: Clarion Helsingin, Clarion Airport Vantaan ja F6:n. Laajentuminen on takuuvarmaa, mutta tarkemmin hän ei hiisku suunnitelmistaan.

Stordalen haluaa lassota erityisesti Suomeen saapuvat venäläiset ja aasialaiset matkailijat ketjunsa hotelleihin.

– Aasiasta tulee yhä enemmän matkailijoita, joten Helsinki-Vantaan kenttä on entistä tärkeämpi portti. Haluamme heidän kiertävän enemmän Pohjoismaissa. Haluamme toki myös sopivan osuuden Aasiasta ja idästä tulevasta matkailusta, Stordalen toteaa.

Petter Stordalen
Petter Stordalen Petteri Sopanen / Yle

Nordic Choice Hotels -ketjuun kuuluu pari sataa hotellia Skandinaviassa ja Baltiassa. Uuden hotelliketjun tulo auttaa myös Suomen matkailuponnisteluja. Stordalen kertoo, että hänen ketjullaan on 1,3 miljoonaa kanta-asiakasta.

– Haluamme asiakkaidemme löytävän Helsingin ja Suomen, joten markkinoimme kaupunkia ja maata heille, hotellikeisari sanoo.

Stordalen tekee läheistä yhteistyötä toisen norjalaisen miljardöörin, kiinteistösijoittaja Arthur Buchardtin kanssa. Buchardt rahoittaa rakentamisen ja Stordalen vastaa hotellien pyörittämisestä. Herrat ovat iskeneet silmänsä muun muassa Helsingin Hakaniemenrantaan, jonne suunnitellaan hotellia.

Tervetuloa takaisin venäläisturistit

Ruplan vahvistuminen on elvyttänyt jälleen venäläisten matkailun Suomeen. Venäläisten matkailijoiden määrä kääntyi nousuun jo syksyllä pitkän laskun jälkeen. Suomen matkailunedistäjä Visit Finland kertoo, että tämä vuosi näyttää erinomaiselta. Venäläisturistien hakemien viisumien määrässä on ollut alkuvuonna jopa kaksinumeroisia kasvuprosentteja viime vuoteen verrattuna.

Lista suunnitteilla olevista hotelleista Suomessa 2015-2020.
Yle Uutisgrafiikka

Myös Aasiasta odotetaan lisää turisteja Suomeen. Aasialaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat viime vuonna 17 prosenttia. Eniten nousua oli kiinalaisten matkailijoiden määrässä, melkein kolmannes. Suomen sijainti Aasian ja Euroopan välissä on mitä mainioin ja lentoyhteydet Aasiasta Helsinkiin ovat Finnairin ansiosta kunnossa.

Suomessa on tällä hetkellä majoituskapasiteettia 51 000 huoneen verran. MaRan Timo Lappi kertoo huoneiden määrän kasvavan noin kymmenyksellä kahden-kolmen vuoden sisään.

Viime vuonna huoneiden käyttöaste oli 50 prosentin luokkaa. Riittääkö matkailijoita todella kaikkiin uusiin hotelleihin vai seisovatko ne lopulta puolityhjänä?

Lappi uskoo, että Suomella on hyvä mahdollisuus saada oma osuutensa kansainvälisen matkailun voimakkaasta kasvusta.

Maailman matkailujärjestö UNWTO arvioi, että ulkomaan yöpymisten määrä nousee 1,8 miljardiin vuoteen 2030 mennessä. Kaksi vuotta sitten ulkomaisia yöpymisiä oli vuosittain 1,2 miljardia.

Lue myös:Alfaurosten ja yltiökapitalismin aika meni, kuuluvat miljardöörin teesit Jätkäsaaren kattobaarista

Lue seuraavaksi