Euroopan säätä ennustavan supertietokoneen uusi koti on Italia tai Kajaani

Euroopan keskipitkiä sääennusteita laskeva supertietokone sinnittelee tällä hetkellä kerrostalojen puristuksessa Englannissa.

sää
ECMWF:n supertietokone, joka laskee Euroopan keskipitkät sääennusteet.
ECMWF:n supertietokoneen data-varastoa.ECMWF

Kajaaniin havitellaan Euroopan keskipitkiä sääennusteita laskevaa supertietokonetta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) jäsenmaat miettivät parhaillaan, mikä olisi paras paikka uudelle säätietokoneelle.

Tällä hetkellä kärkipaikalla on Italian Bologna, mutta toiseksi parhaana paikkana pidetään Suomen Kajaania. Suomesta tarjouksen on tehnyt Tieteen tietotekniikan keskus CSC, jolla on Kajaanissa datakeskus.

Kajaanin Renforsin rannassa on jo CSC:n oma Sisu-supertietokonejärjestelmä. Paperitehtaan vanhoissa konehalleissa riittäisi hyvin tilaa uudelle supertietokoneelle.

ECMWF:n supertietokone, joka laskee Euroopan keskipitkät sääennusteet.
Yksi osa Englannissa sijaitsevaa supertietokonetta.ECMWF

CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski ei kuitenkaan halua arvioida, kuinka todennäköistä on, että säätietokone rakennettaisiin Kajaaniin. Mahdollista se kuitenkin on.

– Peli on vielä käynnissä. Käsittääkseni viisi muuta vaihtoehtoa on tippunut pois, eli loppu käydään Italian ja Suomen välillä.

Päätös asiasta tehdään todennäköisesti kesäkuussa ECMWF:n jäsenmaiden hallintoneuvoston kokouksessa. Suomea edustaa sääkeskuksessa Ilmatieteenlaitos. Tarjouskilpailussa ovat olleet aiemmin mukana muun muassa Englanti, Islanti ja Luxemburg.

Tällä hetkellä säätietokone sijaitsee Englannissa, mutta siellä ongelmana on tilan puute. Supersäätietokone sähkö- ja jäähdytysjärjestelmineen vaatii valtavan tilan.

– Tietokone ei pysty kasvamaan nykyisessä konehallissa. Nykyinen keskus on täynnä ja siellä on kerrostaloja molemmilla puolilla, joten se joudutaan siirtämään joka tapauksessa, kertoo Koski.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tekniikka ja talous. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa ei pelkoa maanjäristyksistä

Suomea Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa edustavan Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Juhani Damskin mukaan sekä Italia että Kajaani olisivat hyviä paikkoja sääkeskukselle.

Damskin mukaan Kajaanin etuja ovat ainakin sähkön saatavuus, varmuus sekä edullisuus.

– Ne edut, jotka ovat supertietokoneita Kajaaniin tähänkin mennessä tuoneet, ovat tässäkin voimassa. Meillä on Suomessa vahvaa osaamista tällä alueella ja Suomen maine on hyvä.

Tietokone ei pysty kasvamaan nykyisessä konehallissa.

Kimmo Koski

Suomi on ollut aktiivisesti mukana eurooppalaisten sääkeskuksessa alusta alkaen vuodesta 1975. Damskin mukaan sääkeskus on maailman paras ja lukuisten maiden ennusteet pohjautuvat sen laskelmiin.

– Meillä on tavoite, että keskus säilyy jatkossakin maailman parhaana ja sitä kautta mahdollistetaan, että voidaan tehdä suomalaisillekin parhaat sääennusteet ja ne kehittyvät, Damski kertoo.

Myös CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski nostaa yhdeksi Suomen eduksi sen maineen luotettavana toimijana. Suomessa maanjäristyksistä ei olisi pelkoa ja viileä ilmastokin helpottaisi jäähdyttämistä.

– Suomessa on myös kohtuullisen edullinen sähkön hinta. Olemme myös saaneet tietoa, että tarjouksemme on ammattimainen ja uskottava eli esimerkiksi toteutusaikataulut tulisivat pitämään.

CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski
CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski toivoo, että sääkeskus saadaan Kajaaniin. Heikki Rönty / Yle

Euroopan keskipitkiä sääennusteita laskeva supertietokone ei olisi vain valtava koneisto, vaan Koski näkee siinä paljon muitakin mahdollisuuksia.

– Kansainvälistymisen kautta siitä olisi mahdollisuuksia luoda yhtä sun toista toimintaa ympärille, Koski visioi.

– Olisi hienoa, että voitaisiin näyttää, että tällaista pystytään tekemään. Aika monissa paikoissa ei vielä ymmärretä, että etäisyydessä ei ole merkitystä, vaan koneet kannattaa sijoittaa paikkaan, missä niillä on parhaat toimintaedellytykset.

Säätietokone olisi tehojätti

Kimmo Kosken mukaan sääkeskus neuvottelee parhaillaan hankkeesta Italian kanssa ja ottanee pian yhteyttä myös suomalaisiin. Jos säätietokone päätettäisiin rakentaa Kajaaniin, toisi se työtä ainakin rakentamisvaiheessa.

Kone olisi sijoillaan todennäköisesti ainakin 25 vuotta ja vaatisi jatkuvaa työstämistä.

– Täytyy muistaa, että sinne tulisi lähinnä laitteistoja ja ehkä jonkin verran työpaikkoina, mutta Kajaaniin tuskin siirtyisi kovin montaa ihmistä, Koski huomauttaa.

CSC Kajaanin toimipiste
Mikäli eurooppalainen sääkeskus päätetään sijoittaa Suomeen, tulisi se CSC:n datakeskuksen viereen. Niko Mannonen / Yle

Kajaanin Renforsin rannassa tällä hetkellä oleva Sisu-supertietokone alkaa olla jo iäkäs ja se kaipaisi uudistamista. CSC:ssä odotetaankin hallituksen päätöstä jatkorahoituksesta.

Sillä ei olisi kuitenkaan eurooppalaisten yhteisen säätietokoneen kannalta merkitystä, vaan massiiviselle säätietokoneelle varustettaisiin kokonaan oma konesali.

Meillä on Suomessa vahvaa osaamista tällä alueella.

Juhani Damski

Kaavaillun säätietokoneen tehomäärä olisi yli 2,5-kertainen CSC:n kokonaiskulutukseen verrattuna. Itsenäisellä sääkeskuksella saattaisi olla joitakin yhteisiä toimintoja CSC:n kanssa.

– Sääennusteiden lisäksi keskus voisi halutessaan tehdä CSC:n kanssa yhteistyötä esimerkiksi EU-hankkeiden muodossa, kertoo Koski.