Hyppää sisältöön

Suomeenkin tehty tunnusteluja – Teslan lisäksi myös ruotsalainen energiayhtiö haluaa rakentaa suuren akkutehtaan

Ruotsalainen energiayhtiö Northvolt suunnittelee Pohjoismaihin yli 4 miljardin euron akkutehdasta. Esimerkiksi Kokkolaan on oltu yhteydessä.

Kuva: Northvolt

Northvoltin akkutehtaasta kilpailee parikymmentä paikkakuntaa Pohjoismaissa. Yhtiön tiedottajan mukaan Northvolt ei halua erikseen nimetä ehdolla olevia paikkakuntia, mutta todennäköisin vaihtoehto tehtaalle on Ruotsi.

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg myöntää, että Kokkolaan on oltu yhteydessä, mutta mitään varmaa ei voida vielä sanoa. Kokkolassa toimii muun muassa Freebolt Cobaltin tehdas, lisäksi kaivosyhtiö Keliber aikoo avata Euroopan ensimmäisen litium-kaivoksen 50 kilometrin päähän Kaustiselle.

– Kokkolan etuina ovat koboltin ja litiumin suuret raaka-ainevarat sekä aiheeseen liittyvä erityisosaaminen ja tutkimus ja kehitystoiminta, Sandberg toteaa.

Kokkolassa tehdas sijoittuisi Ykspihlajan suurteollisuusalueelle, jossa on 70 hehtaaria vapaata tonttimaata kemianteollisuuden kaavalla. Akkutehdas tarvitsee rakennuspaikakseen noin 50 hehtaarin alan.

Northvoltin akkutehtaan rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2018, jolloin se valmistuisi vuonna 2020. Noin neljä miljardia euroa maksava tehdas työllistää noin 3000 ihmistä. Jos akkutehdas ei tule Kokkolaan, se voi silti tuoda satoja työpaikkoja alueelle raaka-ainetuotannon ansiosta.

Miten Northvoltin akkutehdas eroaa amerikkalaisyhtiö Teslasta, joka aikoo rakentaa akkutehtaan Eurooppaan?

–  Toisessa puhutaan enemmän akkutehtaasta, toisessa enemmän sähköauton jopa valmistuksesta tai kokoonpanolinjasta ja muusta. Alkuvuoden aikana on alkanut tapahtua tällä sektorilla aika paljon. Tuntuu, että mielenkiinto on herännyt, ehkä sähköauton läpimurto on lähempänä nyt kuin aiemmin. Pitää tietysti muistaa, että akkutehtaalla voidaan tehdä akkuja muihinkin käyttösovelluksiin, varastointiin, hyötyajoneuvoihin ja muihin, Sandberg toteaa.

Aiheesta kirjoitti verkossa ensin sanomalehti ÖT (Nordisk batterifabrik kan landa i Karleby (siirryt toiseen palveluun)).

Northvolt on entisten Tesla-pomojen aloitteleva yritys

Ruotsalainen SGF Energy ilmoitti nimenmuutoksestaan Northvoltiksi samalla kun se julkaisi tiistaina tehdashankkeensa.

Yritys on vasta alkutaipaleellaan. Sen muodostaa kuuden hengen johtoporras, joka myös omistaa yrityksen. Yhtiön keulakuvana on Teslan entinen varajohtaja Peter Carlsson, johtoryhmästä löytyy myös toinen entinen Tesla-pomo Paolo Cerruti. Carlsson työskenteli Teslalla vuodet 2011-2015. Johtoportaalla on kokemusta muun muassa auto- ja akkuteollisuudesta, logistiikasta ja rahoituksesta.

Northvalt on saanut toistaiseksi rahoitusta tehdasprojektin valmisteluun 120 miljoonaa kruunua eli vajaat 13 miljoonaa euroa. Rahoittajien joukossa ovat muun muassa energiayhtiö Vattenfall, Stena-konserni ja Ruotsin valtio energiaviranomaisen ja innovaatiorahoitusyhtiö Vinnovan kautta.

Northvoiltin taustoja koskevat lähteet: Wikipedia, digital.di.se, breakit.se