1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Nyrkkeily vaihtui pontikkaan – Juho Kuosmasen elokuvassa pulputtaa nyt viinapannu

Mainetta ja kunniaa niittäneen Hymyilevä mies -elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Juho Kuosmanen herättää henkiin ensimmäisen suomalaisen elokuvan, Salaviinanpolttajat.

elokuvat
Viinankeittoa Salaviinanpolttajat-elokuvassa
Kuokkasen Kuvaamo

Vuonna 1907 ilmestynyttä Salaviinanpolttajat -mykkäfilmiä pidetään myös ensimmäisenä Venäjän keisarikunnan näytelmä-elokuvana. Kuosmasen versio kunnioittaa alkuperäistä asetelmaa, mutta ottaa reippaasti myös omia vapauksia. Elokuvan alkuperäiset esityskopiot ovat tuhoutuneet.

– Olemme yrittäneet löytää ja hyödyntää kaiken sen, mitä alkuperäisestä elokuvasta vielä tiedetään. Myös meidän versiossamme soppa syntyy samoista aineksista, kahdesta viinanpolttajasta, korttihuijarista, tappelusta ja poliiseista, kertoo Juho Kuosmanen.

Ohjaaja Juho Kuosmanen, kuvaaja J-P Passi ja Iiro-possu Salaviinanpolttajat -elokuvan kuvauksissa
Salaviinanpolttajien tehokas kolmikko: minipossu Iiro, ohjaaja Juho Kuosmanen ja kuvaaja J-P Passi.Kuokkasen Kuvaamo

Porsaskin löytyy alkuperäiskäsikirjoituksen mukaisesti. Nyt rooliin pääsi 10 kuukauden ikäinen minipossu Iiro Kokkolan Kälviältä.

– Porsas selvästi ymmärsi huumorin ja teki loistavan roolityön. Se päätti esimerkiksi ruveta tarpeilleen, kun kuvasimme kohtausta, missä viinanpolttaja Juha Hurme köpöttelee meren jäällä vilttiin kääritty porsas sylissään. Papanat vain putoilivat peiton uumenista, Kuosmanen nauraa.

Puhdasta komediaa

Helmikuussa kuvattu Salaviinanpolttajat saa ensi-iltansa jo huhtikuussa Tampereen Loud Silents –festivaalilla. Uusi versio vuoden 1907 mykkäfilmistä on festivaalin taiteellisen johtajan Otto Kylmälän idea Suomi 100 juhlavuoden kunniaksi.

Elokuva on esikuvansa mukaisesti mustavalkoinen. Kuosmanen myös uskoo tuttuun tapaansa kotikontuihin ja luottotiimiin. Kuvaukset on tehty Kokkolassa, kuvaajana J-P Passi. Mukana on paikallisia näyttelijöitä, musiikista vastaa Ykspihlajan Kino-orkesteri. Livetehosteet loihtii foley-artisti ja äänisuunnttelija Heikki Kossi.

Kuosmasen edellinen elokuva, Cannesissakin palkittu Hymyilevä mies, sisälsi lämminhenkistä huumoria. Salaviinanpolttajista Kuosmanen puhuu puhtaana komediana.

Elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen kameran takana Salaviinanpolttajat-elokuvan kuvauksissa
Kameran takana elokuvaohjaaja Juho KuosmanenKuokkasen Kuvaamo

– Oli kiva päästä Kokkolan Ykspihlajan edustan jäälle pelleilemään. Tätä tehdessä nauratti paljon. Jos edes osa siitä välittyy lopputuloksessa, niin tämä on puhtaasti slapstick-osastoa.

Lue seuraavaksi