1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

SDP:n ihannekunnassa tarjolla jauhelihakastiketta ja pääsykielto valhepopulisteille – katso viihtyisitkö demarilandiassa

Lähiöt olisi jo peruskorjattu ja nuoret harrastaisivat ilmaiseksi. Demarit pelkäävät, että ilman heidän politiikkaansa syrjäseuduilla kasvaa valhepopulisteja. Kysyimme kaikilta eduskuntapuolueilta, millainen niiden ihannekunta olisi.

kuntavaalit
SDP
Stina Tuominen / Yle

Sosiaalidemokraattien unelmakunnassa jokaisen ihmisen tilanne on turvattu. Jos et itse huolehdi, joku muu huolehtii. Kaikki pidetään mukana, puolue lupaa. Tämä selvisi, kun kävimme kaikkien puolueiden vaaliohjelmat läpi ja pyysimme puoluetoimistoja ryhtymään kuntien yksinvaltiaiksi.

Viestintäpäällikkö Ismo Kainulainen, kenen patsas olisi keskellä kaupunkia?

– Siellä olisi vesiputous, joka loisi rauhallisen tunnelman ja solisevan äänimaailman.

Mikä biisi kunnassa soi?

– Leevi and the Leavingsin musiikki.

Mitä ruokaa koululaisille tarjottaisiin?

– Jauhelikastiketta, mielellään lähiruokaa. Tarjolla olisi myös kasvisversio.

Julkiset palvelut ovat kunnia-asia. SDP lähtee siitä, että kunnan työntekijät osaavat tarjota parhaat julkiset palvelut. Kolmas sektori ja yksityiset yritykset voivat täydentää, jos tarvitaan. Vasemmistopuolue erottuu julkisten palveluiden ylivoimaa korostaessaan keskusta-oikeistolaisista kuin punainen vihreästä.

Yhteiskunta ottaa ihmisen syleilyynsä varhain. Ensinnäkin, kaikki pääsevät päivähoitoon. Lasten varhaiskasvatus on ilmaista. Tasa-arvon nimissä jokainen peruskoulun päättänyt jatkaa joko ammattikoulussa tai lukiossa. Korkeakoulutuksen tarjoaa valtio. Eikö Suomessa nykyäänkin ole tällaista? Ei aivan, sillä demarit haluavat kumota hallituksen rajoitukset subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen ja tehdä koko varhaiskasvatuksesta ilmaista.

Demarit luottavat kuntaan kuin vuoreen. Se osaa huolehtia nuorten työllistämisestä, se osaa tarjota työttömille palvelut, se takaa yritysten elinvoiman. Kuntavaaliohjelmissa ei tapaa olla kovin paljon käytännön työkaluja - ei demareillakaan.

SDP lähtee kuntavaaleihin gallupien paalupaikalta, vaikka perinteisesti suurin kuntapuolue on keskusta. Keskustalta SDP on varastanut yhden teeman – ja pannut vielä paremmaksi. "Koko Suomi kuntoon", demarit vaativat. Se pannaan kuntoon tarjoamalla kunnon koulutusta ja takaamalla isoille työnantajille hyvät olot myös isojen kaupunkien ulkopuolella. Muuten maaperässä voi itää valhepopulismi ja syrjäytyminen, puolueessa epäillään.

Vasemmistopuolueen unelmakunta on tasa-arvoinen. Ei puhettakaan repsottavista kaupungin laidoista, missä varattomat majailevat - lähiöt on peruskorjattu. Täällä varakkaat omakotiasujat eivät linnoittaudu omille alueilleen, vaan vuokra- ja omistusasujat viihtyvät samoilla kulmilla. Julkinen liikenne kuljettaa ihmisiä töihin ja lapsia harrastamaan. Jokainen lapsi saa harrastaa jotain – julkisin varoin.

Kuntavaaliohjelmassa hymyilevät ydinperhe ja vanha pariskunta, nuoripari suutelee. Kuvissa kaikki ovat vaaleaihoisia heteroita. Siitä ei pidä silti tulkita turhia, sillä demarien unelmakunnassa kunta ja perheet kasvattavat lapsista suvaitsevaisia ja avarakatseisia. Puolue kehottaa ihmisiä olemaan heikomman puolella.

*Yhteinen sävel *on Leevi and the Leavingsiä. Mutta mikä biisi? Onko se Itkisitkö onnesta, Jos taivaalta sataisi rahaa vai Matkalla omiin hautajaisiin?

Lähteet: Sosiaalidemokraattien kuntavaaliteemat ja viestintäpäällikkö Ismo Kainulainen

Lue seuraavaksi