1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kirkko, neuvola ja Juha Tapio - Tältä näyttää kristillisdemokraattien ihannekylä

Jos kristillisdemokraatit saisivat päättää, pikkukaupungin keskelle pystytettäisiin Arvo Ylpön patsas ja syntyvyys kääntyisi jyrkkään nousuun. Kysyimme kaikilta eduskuntapuolueilta, millainen niiden ihannekunta olisi.

kuntavaalit
KD
Stina Tuominen / Yle

Meren tai järven rannalla, pienessä kunnassa, asuu kristillisdemokraattinen väki. Vähän kuin Pohjanmaalla Luodossa, missä melkein puolet asukkaista kannattaa kristillisdemokraatteja, puoluetoimistolla haaveillaan. Tämä selvisi, kun kävimme vaaliohjelmat läpi ja pyysimme puoluetoimistoja ryhtymään kuntaonnelan yksinvaltiaiksi.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä , kenen patsas pystytetään keskelle kaupunkia?

– Arvo Ylpön.

Mikä musiikki toritapahtumassa soi?

– Juha Tapion Sitkeä sydän.

Mitä kouluruokaa ainakin tarjotaan?

– Lähiruokaa.

Täällä harvoin riehaannutaan. Puoluesihteerin mielestä jokainen voi kuunnella kotonaan sitä musiikkia mistä tykkää, mutta julkisissa tiloissa arvostetaan rauhaa.

Kun innostutaan, tunteita tulkitsee Juha Tapio: “Sinussa on valo, sinussa on yö. Sinulla on sitkeä sydän, joka lyö väsymättä kipinöitä tuuleen, valaisemaan tietä pimeää.” Sitkeä sydän kuin pienen puolueen logossa. Toki sanat voi ymmärtää vertauskuvallisemminkin.

Toisin kuin maailmassa nykyään, kristillisdemokraattien unelmakunnassa asiat ovat selkeitä. Täällä miehet ja naiset menevät naimisiin ja perustavat perheen.

Ja täällä lisäännytään. Kristillisdemokraattien yksi suurimmista huolista on kuntavaaliohjelmassa se, että suomalaisilla on liian vähän lapsia. Unelmakunnassa neuvolapalveluista on kova kysyntä. Jos vanhemmat väsähtävät, kunta tarjoaa kotiavun.

Kunnassa arvostetaan perhettä: lapsia, vanhuksia, aikuisia, sairastuneita – joista läheiset ja yhteisö pitävät huolta. Arvossaan on myös ahkeruus ja yritteliäisyys.

Kristillisdemokraattinen perhe hoitaa pikkulapset kotona. Jos leikki-ikäiset pitää viedä päiväkotiin, isolla lapsimäärällä saa kunnon sisaralennuksen. Koska tuntikehykset pursuilevat opetusta, peruskoululaiset viettävät luokassa pitkän päivän.

Muita rakennuksia korkeammalle kylän siluetissa nousee kirkontorni.

Kristillisdemokraattinen kylä on maaseutuidylli. Kaupan parkkipaikalle mahtuu kurvaamaan myös traktorilla. Puutalojen välissä kiemurtelee kävelykatu. Kevätjuhlien aikaan kadulle voi kuulla, kuinka koulun juhlassa Suvivirsi soi.

Lähteet: Kristillisdemokraattien kuntavaaliohjelma, puoluesihteeri Asmo Maanselkä

Lue seuraavaksi