yle.fi-etusivu

Maahanmuuttajille nopea koulutusreitti rakennusalan töihin Pohjois-Savossa

Koulutuksessa yhdistyvät rakennusalan perusvalmiuksien opetus ja suomen kielen opiskelu.

maahanmuuttajat
Rakennusalan opettaja näyttää maahanmuuttajille kuinka sirkkeliä käytetään.
Joonas Nieminen / Yle

Savon ammatti- ja aikuisopiston talonrakennuksen tiloissa vanhassa veturitallissa Kuopion Itkonniemellä käy kuhina. Toistakymmenpäinen ryhmä Raksa-koulutukseen valittuja maahanmuuttajia tutustuu opiston opettajien opastuksella sähkötyökalujen turvalliseen käyttöön. Toinen puoli ryhmästä on juuri aloittanut kahdeksan kuukauden työharjoittelun rakennuksilla.

Yksi innokas opiskelija on marokkolainen Anane Zainana. Hänellä on suomalainen vaimo ja niinpä suomen kielikin sujuu mieheltä jo hyvin.

– Tämä tuntuu ihan hirveän hyvälle. Olen tyytyväinen tämän ryhmän kanssa. Meillä on täällä kaksi opettajaa.

Ennen Raksa-kurssille tuloa Zainana on lisäksi opiskellut suomen kieltä kaksi vuotta kansalaisopistossa. Kurssille hän hakeutui kavereidensa innoittamana. Toiveena on työpaikka alalta, kunhan kurssi on saatu loppuun.

– He neuvoivat, että rakennusala on hyvä ala, sanoo Alane Zainana nauraen.

Englantilainen Macer Wilshire on oppinut suomesta jo alkeita, mutta haluaa vielä puhua englantia. Suomea hän opiskelee kahtena päivänä viikossa.

– Kurssiin olen tyytyväinen ja opin koko ajan lisää.

Wilshire suunnittelee perustavansa joskus myöhemmin Suomessa jopa oman rakennusalan yrityksen.

Palaute koulutuksesta hyvä

Raksa-koulutukseen osallistujista suurella osalla on jo aiempaa kokemusta rakennusalan töistä ennen Suomeen muuttoa ja motivaatio kaikilla on hyvä, sanoo projektipäällikkö Tiina Pursiainen Talonrakennusteollisuus Itä-Suomesta.

– Tähän mennessä palaute on ollut oikein hyvää sekä työmailta että oppilaitoksista ja oppilailta. Näin pyrimme kouluttamaan maahanmuuttajia ja samalla muutamia suomalaisia rakennusalalle uuden pikakoulutusväylän kautta.

Aluksi kurssilaiset ovat neljä kuukautta koulussa, opiskelevat suomen kieltä ja rakennusalan perusteita sekä työelämätaitoja. sen jälkeen on kahdeksan kuukauden työharjoittelu ja opiskelu jatkuu siinä rinnalla vielä parina päivänä viikossa, Pursiainen kertoo. Hän sanoo, että harjoittelupaikkoja on löytynyt kaikille kurssilaisille ja työpaikkojakin on kurssin jälkeen tiedossa.

– Rakennusalan suhdannetilanne näyttää hyvälle.

Pakolaiskriisi pontimena

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen kertoo, että Raksa-koulutus lähti liikkeelle Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virrannan aloitteesta.

– Hän katsoi, että rakennusteollisuus aktiivisena toimijana voisi olla uudenlaisen koulutuksen luoja, kun pakolaiskriisi kärjistyi puolitoista vuotta sitten. Ryhdyimme yhdessä luomaan nopean koulutuksen mallia ratkaisemaan ongelmaa työn kautta, Anttonen sanoo.

Mukaan koulutukseen haluttiin myös työttömiä tai syrjäytymisuhan alla olevia suomalaisia. Nyt koulutuksessa on kaikkiaan 24 maahanmuuttajaa ja 6 suomalaista.

– Minusta tämä on aivan erinomainen esimerkki viranomaisen, kaupungin, järjestökentän, kouluttajien ja sitten työnantajien yhteistyöstä. Tämmöistä yhteistyötä kun saisimme viritettyä enemmän, meillä menisi paljon paremmin.

Kurssilaisia on Filippiineiltä, Marokosta, Burmasta, Venäjältä, Turkista, Britanniasta ja Yhdysvalloista, mutta ei Irakista ja Afganistanista.

Pohjois-Savon Raksa-koulutuksessa on mukana kaikkiaan seitsemän rakennusalan yritystä, sekä isoja että pieniä.

– Työnantajan puolesta tosi positiivista on, että kurssilaiset haluavat aktiivisesti hakea töitä. Ei jäädä kotiin odottamaan valmista, sanoo työpäällikkö Ari Karhapää Rakennusliike Kumonista.