Mereltä saatua pilkkisaalista voi kaupustella eteenpäin vain ammattikalastaja

Vapaa-ajankalastaja ei voi myydä kalasaalista eteenpäin, jos saalis on saatu mereltä. Sisävesiltä saatua saalista voi sen sijaan myydä pienimuotoisesti.

kalastus
Kala ja kärpäsentoukka.
Jari Vesa/Yle

Kevätjäiltä saatua pilkkisaalista ei voi myydä eteenpäin, jos saalis on pyydetty mereltä.

– EU-säädökset kieltävät vapaa-ajankalastuksen saaliin myynnin mereltä eteenpäin. Sisävesistä voi myydä pieniä määriä suoraan kuluttajalle, mutta ei kauppoihin, kertoo Suomen vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Petter Nissen.

Mikäli merestä nousee kalasaalista yli omien tarpeiden ja saalista mielii myydä, täytyy ilmoittautua kaupalliseksi kalastajaksi.

– Käytännössä pitää sitten ilmoittautua virallisesti ammattikalastuspuolelle, heillä on oikeus myydä sitä saalista, Nissen sanoo.

– Käsittääkseni poikkeusta ei ole olemassa, koska tämä EU-säädös on hyvin yksiselitteinen.

Sukulaisille ja tuttaville voi niitä ylimääräisiä saaliita antaa ja jospa sieltä saa vaikka villasukat joskus vastapalvelukseksi.

Petter Nissen

Useat kalastusseurat järjestävät keväällä innokkaasti pilkkikilpailuja, joista tulee runsaasti saalista. Järjestäjätahot voivat hakea luvan tapahtumien saaliin myymiseen.

– Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön seuroilla on erityislupa, joka on kalatalousviranomaiselta ELY-keskuksesta haettu. He saavat myydä kilpailusaalista eteenpäin, mutta muuten kilpailujärjestäjätkään eivät saa myydä, jos erikoislupaa ei ole hankittu, Nissen valistaa.

Kala hangella.
Jari Vesa/Yle

Kalasaaliin myymistä takakontista Nissen ei suosittele.

– Kyllä se on kalastuslain hengen vastaista, en suosittele kyllä kenellekään. En tiedä, kuinka tarkkaan sitä valvotaan, mutta säädökset eivät anna siihen mitään mahdollisuuksia merialueella.

Nissenin mukaan omat tarpeet ylittävästä kalasaaliista voi kuitenkin hankkiutua eroon laillisin keinoin ja tuottaa samalla iloa muille.

– Tietenkin sukulaisille ja tuttaville voi niitä ylimääräisiä saaliita antaa ja jospa sieltä saa vaikka villasukat joskus vastapalvelukseksi, Nissen pohtii.