Pankit saivat tänään Fivalta sapiskaa – tässä 9 vinkkiä sijoitusneuvojan kohtaamiseen

Sijoittajan on tärkeä tuntea sijoituskohteensa ja muistaa, että sijoitusneuvoja on yleensä puolueellinen: hän myy työnantajansa tuotteita.

sijoittaminen
mies allekirjoittaa paperia
AOP

Finanssivalvonta kertoi keskiviikkoaamuna sakottavansa neljää yhtiötä – pankkia ja omaisuudenhoitoyhtiötä – sijoitusrahastoihin liittyvästä neuvonnasta ei-ammattimaisille sijoittajille.

Säännöt siitä, millaista tietoa ja miten pankkien pitää antaa sijoitusneuvonnan asiakkaille, ovat tiukentuneet viime aikona. Vuoden alussa voimaantulleen direktiivin mukaan niiden on helpotettava asiakkaan tiedonsaantia.

Asiakkaalla on oikeus saada aiempaa läpinäkyvämpää tietoa siitä, miten puolueettomia hänen saamansa neuvot ovat ja mistä kaikesta hän maksaa esimerkiksi sijoitusrahastojen hallinnointipalkkioissa.

Valmistaudu keskusteluun

Sijoittajan kannattaa muistaa ainakin nämä yhdeksän asiaa keskustellessaan sijoitusneuvojan kanssa:

1. Mieti etukäteen, paljonko sinulla on varaa hävitä tai kuinka kauan pystyt odottamaan sijoituksen tuottoa.

2. Älä allekirjoita mitään vielä ensitapaamisella. Pohdi sijoitusta rauhassa ja opettele ymmärtämään sijoituskohdetta. Jos et ymmärrä, älä osta.

3. Sijoitusneuvoja on pankin tai omaisuudenhoitoyhtiön työntekijä. Neuvojat suosittavat asiakkaille sellaisten yhtiöiden rahoitusinstrumentteja, joiden suosittelemisesta heille maksetaan palkkaa.

4. Myytyjen sijoitustuotteiden määrä vaikuttaa yleensä välittäjän saamaan palkkioon. Kuuntele vinkkejä, mutta älä usko "varmoja" vinkkejä. Sellaisia ei olekaan.

5. Jos sijoitusneuvoja ei oma-aloitteisesti kerro riskeistä, pyydä häntä avamaan niitä perusteellisesti.

6. Ilmaista sijoitusneuvontaa ei ole kuin tuttujen kesken. Ilmaisena markkinoidun sijoitusneuvonnan rahoittavat yhtiöt, joiden kanssa neuvojalla on palkkionjakosopimus.

7. Pyydä sijoitusneuvojalta tarkka selvitys kaikista kuluista, joita sijoituksesta peritään sen aikana.

8. Vertaile. Eri välittäjien tarjoamat sijoitustuotteet voivat olla hyvin samankaltaisia.

9. Jos pankista ei kuulu mitään sijoitusinstrumentin hankinnan jälkeen, pankki rikkoo sääntöjä. Pankin pitää varmistaa, että tuote sopii asiakkaalle myös sen myynnin jälkeen.