1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki ja Saksa sovittelivat suhteitaan – "natsivertaukset ylittävät rajan"

Saksan ja Turkin ulkoministerit tapasivat keskiviikkona vähentääkseen viime päivinä kasvaneita jännitteitä.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kommentoi keskiviikkona tapaamistaan Turkin ulkoministerin kanssa. Kuva: Clemens Bilan

Turkin ja Saksan ulkoministerit sovittelivat keskiviikkoaamuna maiden tulehtuneita välejä. Ministerit tapasivat keskiviikkoaamuna Berliinissä.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel totesi, että suhteiden normalisoiminen on ainoa vaihtoehto, vaikka Turkilla ja Saksalla olisi erimielisyyksiä.

– Saksa ja Turkki eivät kumpikaan halua aiheuttaa pysyvää vahinkoa kahdenvälisille suhteillemme, Gabriel sanoi tavattuaan Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun.

Samalla Gabriel varoitti, että maiden suhteissa on tiettyjä rajoja, joita ei saa ylittää. Gabrielin mukaan natsivertaukset ylittävät "punaisen viivan".

Gabriel viittasi siihen, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi viikonloppuna Saksan käyttävän samanlaisia keinoja kuin natsi-Saksa, kun sen paikallisviranomaiset ovat estäneet turkkilaisten ministerien puhetilaisuuksia.

Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun mukaan Turkki haluaa olla edelleen ystävä Saksan kanssa, mutta Saksan on valittava suuntansa, ja Turkki seuraa perässä.

Turkin hallinto haluaa kampanjoida Saksassa

Turkin ja Saksan kireiden välien syynä on pitkä lista ongelmia. Turkkia on hermostuttanut se, että paikallisviranomaiset eivät ole antaneet turkkilaisministereiden pitää kampanjatilaisuuksiaan Saksassa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu nosti asian jälleen esille tämänpäiväisen tapaamisen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa. Turkki on Çavuşoğlu mukaan hyvin hermostunut tilaisuuksien perumisista. Hän oli esittänyt Gabrielille listan tulevista turkkilaisministerien tilaisuuksista Saksassa. Myös presidentti Erdoğan on tulossa puhumaan Saksaan.

Çavuşoğlu oli protestoinut Gabrielille Turkin presidenttiä kohtaan osoitetusta vihamielisyydestä. Ulkoministeri sanoi näkevänsä Saksan Turkkiin kohdistaman kritiikin taustalla islaminvastaisia piirteitä.

– Jopa ystävät ja liittolaiset voivat olla eri mieltä asioista, mutta meidän pitää pysäyttää vihamieliset asenteet, sanoi ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.

Turkissa järjestetään ensi kuussa kansanäänestys uudesta perustuslaista, joka kasvattaisi huomattavasti presidentin valtaoikeuksia. Saksassa asuu iso turkkilaisvähemmistö, joiden keskuudessa Turkin hallinto haluaa tehdä kampanjaa uuden perustuslain puolesta.

Uuden perustuslain läpimeno vahvistaisi itsevaltaiseksi syytetyn presidentti Erdoğanin asemaa entisestään.

Turkki on myös vaatinut Saksaa palauttamaan heinäkuun vallankaappausyritykseen syyllistyneitä, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Saksasta. Saksa on kieltäytynyt palauttamasta heitä. Turkki on sen vuoksi syyttänyt Saksaa terrrorismin tukemisesta.

Viime viikolla Turkissa pidätettiin (siirryt toiseen palveluun)saksalaisturkkilainen toimittaja.

Lähteet: AFP, Reuters

Juttua täydennetty klo 12.40 Turkin ulkoministerin lehdistötilaisuuden jälkeen