Hyppää sisältöön

"Vieteri on valmis ponnahtamaan" – Etelä-Kalifornian suurmaanjäristys on tutkijoiden mukaan väistämätön

Seismologit porautuivat syvälle maahan selvittääkseen riskialueen maanjäristysten aikataulun 800-luvulta asti.

Maanjäristyksen jälkiä Napan laaksossa Pohjois-Kaliforniassa elokuussa 2014. Kuva: Monica Davey / EPA

Etelä-Kalifornian suurmaanjäristys on yhä todennäköisempi, sillä edellisestä on 160 vuotta ja järistyksiä on tapahtunut keskimäärin sadan vuoden välein, kertoo Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen USGS:n tuore raportti (siirryt toiseen palveluun).

San Andreasin siirros repesi vuonna 1857 lähes 300 kilometrin matkalta. Tuon rajun maanjäristyksen jälkeen siirtymän vastalaidat ovat liikkuneet jälleen toisiaan kohti 2,5 senttimetrin vuosivauhtia.

Jos sen vuoksi kasautunut energia purkautuu yhtäkkiä, sen arvioidaan aiheuttavan suuren järistyksen nyt tutkitulla Antelopelaakson ja Tejonin solan välisellä 160 kilometrin matkalla.

Tietoa kymmenestä järistyksestä

Seismologit eivät olleet aiemmin tehneet tällä alueella tarkkaa tutkimusta, eikä tiedossa ollut, miten maa on siellä järissyt ennen 1800-lukua. Nyt tunnistettiin kymmenen järistystä 1 200:lta viime vuodelta.

– Jotta pääsimme ajassa niin kauas, meidän oli tehtävä useita kaivauksia ja porauduttava varsin syvään,  sanoo tutkimusta johtanut Kate Scharer The Los Angeles Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Menneitten aikojen järistysten voimaksi osoittautui tyypillisesti noin 7,5.  Vaikutusalueella sijaitsevan Los Angelesin keskustaa järistys täristelisi parin minuutin ajan, tutkimuksessa arvioidaan.

Ei kalenterintarkkaa, mutta väistämätöntä

Scharer korostaa, etteivät tutkitun alueen järistykset ole tapahtuneet kalenterin tarkkuudella. Kolme kertaa väliaika on ollut pitempi kuin 160 vuotta.

– Mutta aina jännitys on kulminoitunut isoon maanjäristykseen. Siitä olemme pääsemättömissä, Scharer sanoo.

Myös hänen kollegansa Robert Gravesin mukaan järistys on väistämätön. Hän sanoo, ettei panikoimaan kannata ryhtyä, mutta varautumiseen on syytä. Järistys olisi todennäköisesti niin voimakas, että vaikutukset muun muassa Los Angelesin ympäristön tiestöön olisivat huomattavat, Graves sanoo.

Purkautumispaineita myös muualla

Todella raivokasta järistystä ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan ole odotettavissa. Vain kahdesti maa on tärissyt tällä alueella selvästi 7,5:tä voimakkaammin. Viimeisimmän järistyksen lisäksi myös vuoden 1550 järistys oli voimaltaan 7,9.

Seismologi Egill Hauksson, joka ei osallistunut USGS:n tutkimukseen, arvioi The Los Angeles Timesissa, että juuri tuo poikkeuksellinen rajuus vuonna 1857 selittää pitkää väliaikaa.  Niin voimakkaassa järistyksessä siirroksesta purkautui paljon energiaa, hän perustelee.

Nyt tutkittu alue ei ole San Adreaksen siirroksen ainoa osa, jossa on purkautumispaineita. Etelä-Kalifornian maanjäristyskeskuksen (siirryt toiseen palveluun) johtaja Thomas Jordan on verrannut siirtymän eteläpäätä vieteriksi, joka on kierretty äärimmäisen tiukalle ja valmis ponnahtamaan.

_Korjattu 10.3. klo 16.35: Faktalaatikossa viimeinen luku oli virheellinen; oikea luku on 260 kiloa. _