Ensin uudet leikkaussalit ja päivystys, sitten korjataan vanhaa – näin keskussairaalan uudistaminen etenee

Kymenlaakson keskussairaalan laajennusosan maansiirtotöihin päästään toukokuussa. Kouvolan Ratamo-keskus aloitetaan suunnittelupöydältä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ambulansseja Kymenlaakson keskussairaalan pihassa
Juha Korhonen / Yle

Kymenlaakson keskussairaalan korjaamisen ja laajennusosan rakentamisen alkamista on odotettu pitkään. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi tiistaina sairaanhoitopiiri Carealle luvan ryhtyä rakennustöihin. Lupa heltisi myös Kouvolan Ratamo-keskuksen rakennuttamiselle.

– Olemme odottaneet kovasti, että jokin pää aikataulusta saataisiin kiinni. Nyt on saatu alkupää kiinni, ja se on iso päätös meille. Viimeinen vuosi on kelluttu ilmassa, eikä ole voinut sopia oikein mitään, rakennuttajapäällikkö Markku Lalu Carean omistamasta Kastek Oy:stä sanoo.

Mittava rakennustyömaa käynnistyy Kymenlaakson keskussairaalan uuden laajennusosan rakentamisella. Uuteen osaan siirtyy sairaalan "kuuma" osa eli muun muassa leikkaussalit, heräämöt, päivystys ja välinehuolto.

Maanrakennustyöt uuden rakennusosan tontilla voisivat alkaa toukokuussa.

– Louhinta kilpailutettiin jo syksyllä, sillä oletuksella, että lupa olisi tullut aikaisemmin. Tarjoukset pyydettiin poikkeuksellisesti pitkällä voimassaoloajalla ja ne ovat edelleen voimassa, Lalu sanoo.

Seuraavaksi kilpailutus tulee hyväksyttäväksi sairaanhoitopiirin hallitukseen. Muiden rakennus- ja tilateknisten urakoiden kilpailutus alkanee ensi viikolla. Myös niiden päätöksiä odotetaan toukokuulla.

Kuuden vuoden projekti

Arviolta uudet päivystystilat ja leikkaussalit ovat valmiit kahden vuoden kuluttua. Sen jälkeen rakennetaan uusi logistiikkarakennus. Keskussairaalan vanhan osan peruskorjaus voisi siten alkaa noin kolmen vuoden kuluttua.

Se, mitä sairaalan toimintoja mihinkin tiloihin sijoittuu, on pysynyt laajennusosan osalta melko samana. Peruskorjauksen osalta hankesuunnitelma sen sijaan joudutaan tekemään uudelleen.

– Osastot vaihtavat vielä paikkaa. Koko vanha sairaala käydään vielä kertaalleen läpi, Lalu sanoo.

Tavoite on, että keskussairaalan osalta iso investointi olisi valmis vuonna 2023.

Parhaillaan käynnissä on uuden paikoituskannen rakennustyöt sairaalan edustalla. Sata uutta parkkipaikkaa valmistuu touko-kesäkuun taitteessa.

Ratamosta aiempaa pienempi

Kouvolan Ratamo-keskuksen rakennusaikataulusta ei ole vielä tarkkaa tietoa, sillä pelkkä suunnittelu vaatii vielä paljon työtä. Ratamosta on tulossa noin puolet pienempi kuin mitä Kouvola on aiemmin suunnitellut. Kouvolan hyvinvointipalveluiden johtaja Arja Kumpu sanoo, että uusien suunnitelmien valmistelu syksyksi on haastava tavoite.

Carea ei toistaiseksi ole ollut mukana Ratamon tähän astisessa suunnittelussa. Hankkeita päästänee yhdistämään investointiluvan myötä. Myös rakennuttava organisaatio on vielä auki.

– Hanke alkaa olla niin iso, että meidän projektiorganisaation nykyinen kapasiteetti ei venyisi Kouvolaan enää mitenkään, Lalu tuumaa.