1. yle.fi
  2. Uutiset

Rottahavainnot lisääntyneet Vaasassa

Kaupunki muistuttaa asukkaita pitämään jätehuollon kunnossa ja välttämään lintujen ruokintaa maahan. Näin rotilta katoavat helpot lounaat.

tuhoeläimet
Rotta pensaikossa
Timo Leponiemi / Yle

Vanhan Vaasan alueella on tehty runsaasti rottahavaintoja. Kaupunki pyrkii nyt selvittämään, kuinka suuresta ongelmasta on kyse. Havaintoja rotista on tehty viime aikoina myös Hietalahdessa. Vaasan kaupungin ympäristöinsinööri Ulla Uddin mukaan ongelman laajuutta on hankala arvioida.

– Kaikki havainnot eivät tule meidän tietoon. Mahdollisesti esimerkiksi kiinteistön omistaja on ottanut tuholaistorjuntayritykseen yhteyttä, mutta nyt yritämme kartoittaa, onko joku kohde, missä rotat asuvat, Udd kertoo.

Kaupunki on lähettänyt korttelien 51-52 asukkaille kirjeitä, joissa muistutetaan jätehuollon tärkeydestä ja muun muassa lintujen ruokinnasta. Kirjeessä opastetaan, että linnuille ja muille eläimille tarkoitettua ruokaa ei saa jättää maahan tai muualle siten, että rotat ja muut haittaeläimet pääsevät sitä syömään.

– Tärkeää on, että jätehuolto on kunnossa ja hoidetaan asiallisesti, Udd toteaa.

Rottatiedote
Vaasan kaupungin lähettämässä tiedotteessa annetaan ohjeita eläinten ruokintaanMerja Siirilä / Yle

Havaintoja Vanhassa Vaasassa on tehty jo viime keväänä, mutta nyt ilmoitusten määrä on lisääntynyt. Viime kesänä kaupunki kartoitti Vanhan Vaasan raunioita ja etsi sieltä rottien asuinpaikkaa.

– Yleensä havainnot lisääntyvät, kun tehdään kaivuutöitä ja hajotetaan rottayhdyskuntien asuinsijoja. Silloin rotat vaeltavat useita kilometrejäkin hakemaan uusia asuinpaikkoja, Udd kertoo.

Uddin mukaan tärkeintä on nyt estää ruuan saanti, jolla hillitään populaation kasvua.

Lue seuraavaksi