Alma Media lopettaa yli 100 vuotta toimineen Pohjolan Sanomat – potkut uhkaavat 17 henkilöä

Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin henkilöstö on kutsuttu yhteistoimintaneuvotteluihin. Neuvottelut koskevat 91:tä henkilöä.

Alma Media
Pohjolan Sanomat ja Lapin Kansa
Jari Vesa / Yle

Alma Media muuttaa Lapissa ilmestyvät päivälehtensä yhdeksi Lapin Kansaksi. Pohjolan Sanomien nimestä, erillisestä painoksesta ja osittain erilaisesta sisällöstä luovutaan kokonaan myös digitaalisissa kanavissa.

Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan toiminnot eli toimitus, mainosmyynti ja ilmoitusvalmistus yhdistettiin jo kaksi vuotta sitten. Lehtien sisältö on ollut pääosin yhteistä. Kemi-Tornio -alueella lehti on ilmestynyt Pohjolan Sanomien nimellä Lapin Kansan toisena painoksena.

– Suomeen syntyy vahva maakuntahallinto. Myös Lapissa sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan tulevaisuudessa maakunnan tasolla. Ammattikorkeakoulutus ja monet tahot kuten yrittäjäjärjestöt ovat Lapissa menneet jo yhteen. On luontevaa, että suunnittelemme Lappiin nyt yhtä vahvaa, digiajan tuoman murroksen keskellä elinkelpoista ja myös Meri-Lapin asiaa ajavaa maakuntamediaa, sanoo Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien vastaava päätoimittaja Antti Kokkonen.

Maakuntalehteä kustantavan Alma Regions -liiketoimintayksikön johtaja Kari Juutilainen kertoo, että Kemi-Tornio -alueen tilaaja- ja ilmoitusmäärä eivät riitä kuusipäiväisen itsenäisen sanomalehtibrändin kannattavuudelle, vaikka yli 100-vuotias lehti on lukijoidensa arvostama.

– Olemme yrittäneet saada Pohjolan Sanomien liiketoimintaa kannattavaksi ilmestymispäivien muutoksilla ja lehtien toimintojen yhdistämisellä. Tästä huolimatta toiminta on ollut lähes kymmenen vuoden ajan raskaasti tappiollista. Nyt suunnitellulla ratkaisulla pyritään rakentamaan yhden vahvan maakuntamedian tulevaisuus sekä painettuna että vahvasti kehittyvänä digitaalisena mediapalveluna, Juutilainen sanoo.

Suunnitelman toteutuminen tarkoittaisi sitä, että Pohjolan Sanomien tilaajat saisivat lehtensä ja digipalvelunsa uudistuvana koko maakunnan Lapin Kansana. Kaupunkilehdet Lounais-Lappi ja Uusi Rovaniemi jatkaisivat ilmestymistään entiseen tapaansa.

– Kaupunkilehtien osalta ei ole tässä vaiheessa käyty keskustelua, mutta niiden asemaan ei ole tulossa mitään muutoksia. Niillä on oma vakiintunut toimintatapansa ja toimintakulttuurinsa, omat lukijansa, omat ilmoittajansa, ei ole syytä niiden toimintaa millään tavalla leikata, Juutilainen sanoo.

Henkilöstö kutsuttu yt-neuvotteluihin

Lapin Kansan, Uuden Rovaniemen, Pohjolan Sanomien ja Lounais-Lapin koko henkilöstölle on keskiviikkona annettu kutsu toiminnallista uudistussuunnitelmaa koskeviin yhteistoimintaneuvotteluihin.

Yt-neuvottelut koskevat kaikkia Alman Lapin yksikköjä lukuun ottamatta Lännen Median kolmea toimittajaa. Yt-neuvotteluiden piirissä on 91 työntekijää, jotka työskentelevät Pohjolan Sanomissa, Lapin Kansassa, Lounais-Lapissa ja Uudessa Rovaniemessä. Henkilöstön vähennystarve on enimmillään 17 henkilötyövuotta. Alma Media ei vielä kerro, kuinka vähennyssuunnitelmat jakautuvat eri lehtien ja toimintojen kesken.

– Tässä vaiheessa en voi mennä vielä neuvottelujen yksityiskohtiin. Tämä käydään henkilöstön kanssa läpi ja työnantajan suunnitelma esitellään vasta siinä vaiheessa, Juutilainen kommentoi.

Alma Median Regions-liiketoimintayksikkö kustantaa Lapin Kansan ja Pohjolan Sanomien lisäksi kahta maakuntalehteä, Aamulehteä ja Satakunnan Kansaa. Lisäksi lehtiperheeseen kuuluu paikallis- ja kaupunkilehtiä eri puolilla Suomea.

Henkilöstölle Pohjolan Sanomien kuoppaaminen tuli järkytyksenä

Alma Median Lapin henkilöstö kutsuttiin yt-neuvotteluihin tänään puolilta päivin. Osaston luottamusmies Jorma Kilpeläinen sanoo, että yt-kutsua osattiin odottaa.

– Ei se yt-kutsu mikään yllätys ollut, kun oli tiedossa tämä Alma Lapin viime vuoden miinusmerkkinen tulos.

Irtisanottavien määrä sen sijaa järkytti työntekijät.

– Näinkin suuri vähennys, seitsemäntoista, ja perinteisen Pohjolan Sanomien brändin lopettaminen on suoraan sanottuna järkytys, ei sitä muilla sanoilla voi kuvata. Varmaan tuolla Kemin suunnalla järkytys on varmaan se ensimmäinen sana. Kova isku, Kilpeläinen luonnehtii.