1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sodankylä

Sodankylän kunta selvisi vuokra-asuntopulasta – tarjolla on etenkin kaksioita ja kolmioita

Kunta korjaa huonokuntoisia asuntojaan sekä aloittaa vanhojen huonokuntoisten rivitaloasuntojen purkamisen.

Mikäli Sakatin kaivos joskus avataan Sodankylän kunta voi rakentaa asuntoja työntekijöille, sanoo kunnanjohtaja Viljo Pesonen. Kuva: Yle

Sodankylän kunnassa on tarjolla runsaasti vuokra-asuntoja. Kunta omistaa 720 asuntoa. Niistä 29 on vapaana vuokrattavaksi.

Kunnan asunto-osakeyhtiön Asentopuulaaki oy:n listalla on eniten kaksioita ja kolmioita. Myös vapailla markkinoilla on asuntoja runsaasti tarjolla, esimerkiksi Kruunuasunnoilla on vuokrattavana kymmenkunta asuntoa.

Kunnassa kärsittiin asuntopulasta vuonna 2012 Kevitsan kaivoksen avaamisen aikoihin, mutta nyt kunnanjohtaja Viljo Pesosen mukaan asuntotilanne on oikein hyvä.

– Asuntotilanne on nyt tasapainossa. Pientä pulaa on vain yksiöistä. Voimme kunnostaa asuntoja asukkaille, ja vanhoja huonokuntoisia rivitaloja kannattaa purkaa. Tarvittaessa rakennamme uutta, sanoo Pesonen.

Eläkeläisiä muuttaa kunnasta

Kunnan asukasluku on laskussa mutta työikäisten osuus on nosussa.

– Kyllähän meitä huolestuttaa se, että väkeä muuttaa pois. Ihmettelimme asiaa hetken. Työttömyysprosentti ei kasvanut. Teimme johtopäätöksen, että muuttajat ovat eläkkeelle jääjiä, Pesonen kertoo.

Monet muuttajista ovat 1970-luvulla kuntaan muuttaneita virkamiehiä, jotka haluavat viettää eläkevuotensa kotiseuduillaan.

– Esimerkiksi opettajia muuttaa ja jotkut syntyperäisetkin sodankyläläiset muuttavat lastensa nykyisilin kotikuntiin. Haluavat osallistua lastenlasten elämään. Pois muuttajista monilla on kuitenkin kesämökkejä Sodankylässä. Tuleehan niistä kunnalle ainakin kiinteisöveroa, toteaa Pesonen.

Jos Sakatti avataan, kunta voi rakentaa

Kunta varautuu jo nyt mahdollisen Sakatin kaivoksen avaamiseen. Uutta asuntopulaa ei kuntaan haluta.

– Lähtökohta on se, että olisi mieluusti yksityistä rakentamista mutta mikäli ei yksityisiltä tahtoa löydy niin kunta sitten rakentaa koteja työntekijöille, sanoo Pesonen.