1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansainvälinen naistenpäivä

Naistenpäivän ruusukimppu yllätti rehtorin: "En ollut koskaan itse kiltti tyttö"

Yle Hämeenlinnan perinteiset naistenpäivän ruusut ojennettiin suorassa lähetyksessä Miemalan koulun välitunnilla rehtori Riitta Hietaselle.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Naistenpäivän kunniaksi kymmenen punaista ruusua yllätti Riitta Hietasen täysin. Iskuryhmämme tupsahti Miemalan koulun pihaan mikrofonin ja kameran kanssa, mutta Riitta ei häkeltynyt. Liekö myös Riitan aktiivisella teatteritoiminnalla ollut vaikutusta siihen, että yllättävä suora radiohaastattelu sujui sujuvasti kesken välitunnin.

– Olipa tämä yllätys! Meillä onkin fiksuja ja hyviä alaisia tässä talossa, ja ihania oppilaita. Hyvää väkeä talo täynnä, Riitta kehui ensi töikseen.

– Anu sanoi mulle aamulla, että onko sinua naisten päivänä jo muistettu, niin vastasin, että emmä tiiä, meillä on kai niin tasa-arvoista väkeä, ettei ne tämmöisiä päiviä kai muistakaan!

Riitan ilmoitti ruusujen saajaksi luokanopettaja Anu Aaltonen Miemalan koulusta. Perusteluissa hän kehuu Riittaa häpeilemättä:

Loistava esimies, rehtori ja opettaja, joka tekee työtään suurella sydämellä. Riitta asettaa aina lapsen edun kaiken muun edelle, ja hän on väsymätön (etenkin vilkkaitten pienten) poikien ymmärtäjä ja tukija. Rehtorina hän luotsaa koulunsa henkilökuntaa samalla empaattisella otteella, jolla kohtaa niin oppilaat kuin näiden huoltajatkin.

Riitta on tukenamme, kun tukea tarvitaan. Riitta on myös päättäväisesti pitänyt pienten koulujen puolta koulujen lakkauttamisuhan alla.

Perusteluista Riitta oli selvästi mielissään ja iloinen.

– Siis mykistävää. Olipa kauniisti sanottu! Tuntui hyvältä. Kun usein aattelee, että kun kaikkeen ehtii, niin tekeekö hätäisesti, mutta jos tekee suurella sydämellä, niin se ainakin tarkoittaa, että yrittää parhaansa! hän kiitteli.

– Onpa hauskaa tulla yllätetyksi!

Lämpimät halaukset ja ympärille kerääntyneiden lasten Paljon onnea vaan -kajautus kruunasivat ruusuhetken. Naistenpäivän ruusut jaettiin nyt kymmenettä kertaa. Ehdotuksia saajiksi tuli jälleen runsaasti, yli 80.

Kympin tytöt ja vilkkaat pojat

Nykyään puhutaan paljon siitä, että koulu on tyttöjä suosiva. Riitta Hietanen on tästä eri mieltä.

– Olen sitä mieltä, että kodeissakin pitäisi ajatella, että lapset ovat lapsia, ei pelkästään tyttöjä ja poikia. Tyttöjen rooli on aika usein, että he kannattelevat luokissa ja vapaissa tilanteissa, mutta jos aikuinen hyvin on ajan tasalla, niin tytöt ja pojat eivät erotu poikina ja tyttöinä, vaan he ovat lapsia, joilla on erilaisia ominaisuuksia.

Hänen mielestään toiminnallisuus on sekä tyttöjen että poikien oikeus ja velvollisuus.

– Merkityksellisintä on se, että jokainen luottaa itseensä ja aikuinen tukee lasta siinä, että lapsella on hyvä itsetunto ja hän uskaltaa olla oma itsensä.

Opettajana Riitta Hietanen sanoo ymmärtävänsä hyvin sekä tyttöjä että poikia.

– En ollut koskaan itse kiltti tyttö, ja siksi mua joskus opettajana ehkä vähän loukkasikin se, kun sanottiin, että opettajat ymmärtävät vain kilttejä tyttöjä.

– Mutta ei me edes tavoitella kilttiä tyttöä tai poikaa, vaan semmoista, joka seisoo omilla jaloillaan ja on rohkea. Voi tehdä joskus jotain tuhmaakin, mutta pitää oppia ymmärtämään mikä on oikein ja mikä väärin, ja siihen kasvattavat koulu ja koti, hän painottaa.