1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauhoitettu kasvi siirrettiin ratikan tieltä – pakkasella puutarhahommissa tarvitaan poraa

Rauhoitettu lehtoneidonvaippa vietiin turvaan Tampereella raitiotietyömaan tieltä.

luonnonsuojelu
Lehtoneidonvaippaa nostetaan maasta
Tampereen Sarka poraa rauhoitettuja lehtoneidonvaippoja irti pakastuneesta maasta. Mari Vesanummi / Yle

Pari pakkasastetta ja lunta maassa. Ei ehkä paras mahdollinen aika kasvin siirtelyyn, mutta ainoa mahdollinen. Tampereella siirrettiin keskiviikkona luonnonsuojelulaissa rauhotettuja lehtoneidonvaippoja raitiotietyömaan tieltä.

Ajoitus pakkaskauteen oli lainsäädännön ja byrokratian loppulukema. Harvinainen siirtotoimenpide vaati jykevää poraa. Lehtoneidonvaippa saatiin varoen irti jäisestä maasta. Villi Vyöhyke ry:n puheenjohtaja Jere Nieminen ei tiedä aiempaa esimerkkiä talvisajan kasvisiirroista.

– Ei ole tullut tietoon yhtäkään tapausta. Kyllä nämäkin olisi ollut parasta siirtää sulan maan aikaan, mutta ei saanut siirtää. Kaava ei ollut lainvoimainen, eikä ratikkapäätöstä oltu tehty, niin ei saatu Ely-keskukselta lupaa.

Lehtoneidonvaippa
Lehtoneidonvaippa merkattiin jo syksyllä nostettavaksi.Mari Vesanummi / Yle

Varoitusaikaa annettiin yksi päivä

Kasvinsiirrolle tuli lopulta kiire, sillä ratikkatyöt aloitetaan alueella jo tällä viikolla.

– Tuli yhden päivän varoitusajalla varsinainen siirto, vaikka oltiin puoli vuotta lähtökuopissa, Jere Nieminen toteaa.

Prosessi vaati sitkeyttä, onhan mukana ollut monta tahoa päättävien viranomaisten lisäksi: Villi vyöhyke -yhdistys, Tampereen Sarka, Tampereen kaupunki ja raitiotieallianssi.

Kasvin nostaminen maasta on aika yksinkertaista, monimutkaisinta on hallinto.

Jere Nieminen

– Lehtoneidonvaippa on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Vaikka kaava oli lainvoimainen ja nämä olisi saanut tuhota, tarvittiin vielä uusi lupa, että saatiin poiketa luonnonsuojelulaista siirtoa varten, Nieminen kertoo.

Kasvien siirto ei kuitenkaan Niemisen mukaan tuo mutkia ratikan matkaan.

–Tarkoitus oli, että tämä ei viivytä yhtään ratikkaprosessia, hyvältä näyttää!

Jere Nieminen ja lehtoneidonvaippa
Jere Nieminen tarkastelee pakkasella nostettua kasvia.Mari Vesanummi / Yle

Lehtoneidonvaippa pääsee uuteen kotiin sulan maan aikaan

Jäisestä maasta poratut kasvit siirretään väliaikaisvarastoon kaupungin puutarhalle. Keväällä kasvit siirretään Multisiltaan arvokkaaseen luontoalueelle.

– Siirrettäviä yksilöitä on 20-30. Toivon mukaan yli 10 selviää, silloin niillä on mahdollisuus selvitä ja lisääntyä uudessa paikassa, Jere Nieminen kertoo.

Vaikka lunta on pari senttiä, löytyvät syksyllä merkatut kasvit helposti. Kämmekkäällä on iso sienijuuri, josta ei käytännön syistä pysty nostamaan pakkasella isoa paakkua.

– Maata voisi nostaa enemmänkin, mutta näillä nyt mennään ja toivotaan parasta.

Luonnonsuojeluyhdistys Villin vyöhykkeen (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Jere Nieminen iloitsee kaikesta säätämisestä huolimatta, että lehtoneidonvaipat saadaan siirrettyä Teiskontien sillan kupeesta turvaan ratikkatyömaalta.

– Kyllähän se olisi harmittanut, jos näitä ei olisi saatu nostettua ollenkaan. Kasvin nostaminen maasta on aika yksinkertaista, monimutkaisinta on hallinto.

Lehtoneidonvaippa on lehtojen ja lehtomaisten metsien kämmekkäkasvi (siirryt toiseen palveluun), joka on rauhoitettu Suomessa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Lue myös: Elyn päätös: Ratikka ei väistä liito-oravia Tampereella

Lue seuraavaksi