Kirkkoon kuuluva koululainen ei voi lukea elämänkatsomustietoa – kansalaisaloite harkinnassa

Vapaa-ajattelijoiden liitto pohtii kansalaisaloitetta, jossa vaadittaisiin kirkkoon kuuluville koululaisille vaihtoehtoa oppia elämänkatsomustietoa.

maailmankatsomus
Oppilaiden kädet pöydällä
Mikko Savolainen / Yle

Korkein hallinto-oikeus on tuoreessa päätöksessään soveltanut voimassaolevaa lainsäädäntöä: kirkkoon kuuluva peruskoululainen tai lukiolainen ei voi osallistua elämänkatsomustiedon tunneille.

Vapaa-ajattelijoiden liitossa ei yllätytty KHO:n linjauksesta, jossa pidettiin voimassa joensuulaisen yläkoulun rehtorin päätös olla päästämättä ortodoksiseen kirkkokuntaan kuuluvaa nuorta elämänkatsomustiedon tunneille.

– Täysin odotettu ja Suomen lain mukainen päätös, toteaa pääsihteeri Esa Ylikoski.

Ylikoski on kuitenkin vapaa-ajattelijana pettynyt siihen, että kirkkoon kuuluvan nuoren on osallistuttava uskonnonopetukseen silloinkin, vaikka hän haluaisi lukea elämänkatsomustietoa.

– Tilanteeseen tyytymättömät perheet voisivat nyt valittaa kansainvälisiin ihmisoikeustuomioistuimiin, kuten Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista?

Vapaa-ajattelijoiden liitto on teettänyt Taloustutkimuksella selvityksen, jonka mukaan elämänkatsomustiedon avaamiselle on laaja kannatus (siirryt toiseen palveluun). Liitto harkitsee nyt kansalaisaloitteen laatimista, jotta elämänkatsomustieto olisi kaikkien koululaisten ulottuvilla.

– Suomalainen linjaus on epäsymmetrinen, koska kuitenkin uskontokuntaan kuulumaton voi osallistua uskontotunneille, ihmettelee pääsihteeri Esa Ylikoski.

Tilanteeseen tyytymättömät perheet voisivat nyt valittaa kansainvälisiin ihmisoikeustuomioistuimiin.

Esa Ylikoski

Myös lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huomauttanut, (siirryt toiseen palveluun) että elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuminen ei nykyiselläänkään täytä yhdenvertaisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:ssä ei ole nykykäytäntöön kantaa. Elämänkatsomustietoon ja uskontotunneille osallistumisista päättää rehtori virkamiehenä lainsäädännön mukaisesti.