1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Kaivosyhtiö Keliberin tulevaisuus näyttää entistä valoisammalta – "Kansainväliset yritykset kiinnostuneita sijoittamaan"

Lukuisat eurooppalaiset akkutehdashankkeet vauhdittavat Keliberin suunnitelmia rakentaa Kaustiselle Euroopan suurin litium-kaivos. Toimitusjohtajan mukaan useampi kansainvälinen toimija on kiinnostunut Keliberistä jopa sijoitusmielessä.

kaivosteollisuus
Mies osoittaa taskulampulla tutkimustunnelin peräseinää.
Keliberin litiumkaivoksen tutkimustunneli.Kalle Niskala / Yle

Euroopassa virinneet akkutehdashankkeet kirkastavat myös kaivosyhtiö Keliberin näkymiä. Kaustiselle Euroopan suurinta litium-kaivosta suunnittelevan Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg uskoo, että uutiset mahdollisista tehtaista vauhdittavat myös kaivoksen valmistumista.

Keliber puoltaakin Teslan akkutehtaan perustamista Vaasaan. Myös ruotsalainen energiayhtiö Northvolt suunnittelee suurta litium-akkutehdasta Pohjoismaihin, ja hankkeesta on oltu yhteydessä Kokkolaan sekä Keliberiin.

– Meille olisi suotuinen tilanne, että asiakkaita olisi useampia. Se jakaa riskiä ja mahdollistaa myös paremman hinnan saannin, sanoo Pertti Lamberg.

Koska Euroopassa etenee useampia litiumiin liittyviä tehdashankkeita, saattaa raaka-aineesta tulla pulaa. Se on Keliberille hyvä uutinen, sillä huoli litiumin riittävyydestä sitouttaa tehtaita kaivokseen.

Olemme käyneet keskusteluja useamman kansainvälisen, todella suuren toimijan kanssa siitä, että he toimisivat myös investoijina hankkeessamme.

Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg

– Silloin tehtaat haluavat tehdä pitkäaikaisia toimitussopimuksia. Meidänkin on tällaisia sopimuksia tehtävä ennen rahoituspäätöksiä, koska rahoittajat ja pankit sellaisia vaativat. Olemme käyneet keskusteluja useamman kansainvälisen, todella suuren toimijan kanssa siitä, että he toimisivat myös investoijina hankkeessamme, Lamberg toteaa.

Tuotantoon vuonna 2019

Keliberin litiumkaivos odottaa rakennuslupa- ja rahoituspäätöksiä ensi vuoden aikana. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaisi vuoden 2018 loppuun mennessä ja varsinainen tuotanto vuoden 2019 loppuun mennessä.

Keliber kartoittaa tällä hetkellä myös mahdollista työvoimaa alueelta. Suoraan yhtiön palvelukseen tarvitaan 120-130 henkilöä. Esimerkiksi kokkolalaisten koulutusorganisaatioiden kanssa on käyty keskusteluja siitä, millaista täydennyskoulutusta kaivostoiminnan tarpeisiin voitaisiin järjestää.

– Yleisesti ottaen näyttää hyvältä, työvoimaa on hyvin saatavilla, toimitusjohtaja Pertti Lamberg uskoo.

Lue seuraavaksi