Suomen vanhimmassa säilyneessä värielokuvassa hyöritään Kauppatorilla – nyt filmi on kaikkien nähtävillä

Suomessa vuonna 1936 kuvattu värielokuva on kolmen minuutin pätkä mustavalkofilmin keskellä.

kulttuuri
Herneitä ja mansikoita myynnissä Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936
Herneitä ja mansikoita myynnissä Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936 Museoviraston Kuvakokoelmat

"The market is full of colour", markkinat ovat täynnä väriä. Näin kertoo väliteksti tiettävästi vanhimmassa säilyneessä värielokuvassa, joka on kuvattu Suomessa.

Vuonna 1936 kuvattu vajaan 13 minuutin elokuva Helsingfors, Finland (siirryt toiseen palveluun) keskittyy höyrylaiva S/S Arcturuksen matkaan Helsingistä Hulliin. Ennen merelle pääsyä piipahdetaan kuitenkin Helsingin Kauppatorilla. Filmi on mustavalkoista lukuunottamatta noin neljän minuutin kohdalta alkavaa kolmen minuutin osuutta torin vilskeestä. Vaikka värit ovat haalistuneet, ne ovat olemassa.

Museoviraston keskiviikkona julkaisema filmi on todella harvinaista herkkua. Kaitafilmaus yleistyi varakkaan väestön keskuudessa 1930-luvun alkupuolella, mutta Helsingistä ei vielä silloin montaa kameraa löytynyt, kertoo Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn arkistonhoitaja Tommi Partanen.

– Siihen aikaan kuvattiin hirveän vähän ja pitkään vain mustavalkoista filmiä. Kodak oli tuonut 1935 markkinoille harrastajakäyttöön tarkoitetun 16mm:n Kodachrome-filmin, mutta sen käyttö yleistyi vasta 1950-luvulla. Sodasta löytyy jo aika paljon värillistä kaitafilmimateriaalia.

Kalakauppaa Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936
Kalakauppaa Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936 Museoviraston Kuvakokoelmat

Epäilyttävä torimummo viittaa eri vuoteen

Ihan lopullista varmuutta siitä ei ole, onko Helsingfors, Finland oikeasti vanhin säilynyt Suomessa kuvattu värielokuva. Arkistonhoitaja Partanen huomauttaa, että värillisessä osiossa on yksi epäilyttävä kohta.

– On mahdollista, että osa materiaalista on toisesta elokuvasta, joka on kuvattu 1938. Siinä nimittäin on sama torimummo samoissa tamineissa. Erittäin harvinainen tämä joka tapauksessa on.

Aikakirjoista löytyy vain yksi vanhempi Suomessa kuvattu värielokuva, Aurora Filmin kuuden minuutin kaitafilmi, joka esittelee Helsinkiä. Ytimekkäästi nimetty Aurora N:o 2 Värit ei kuitenkaan ole säilynyt, joten Museoviraston keskiiviikkona julkistama Helsingfors, Finland puolustaa paikkaansa, summaa Partanen.

– Aurora, joka teki näitä ensimmäisiä värillisiä kaitafilmejä, oli todella pieni yhtiö. Filmi oli sille käyttötavaraa, joka lakkasi kiinnostamasta, kun se oli näytetty yleisölle. Ei silloin ollut mielenkiintoa filmien säilyttämiseen, eikä isomman yhtiön mahdollisuuksia siihen.

Ihmisvilinää Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936
Ihmisvilinää Helsingin Kauppatorilla vuonna 1936. Stillkuva filmistä Helsingfors, Finland 1936Museoviraston Kuvakokoelmat

Näytelmäelokuvien puolella kului vielä pitkä aika ennen kuin värifilmi vakiintui.

Maailman ensimmäinen varsinainen värielokuva on tiettävästi vuodelta 1902 (siirryt toiseen palveluun), mutta mustavalkoisuus hallitsi valkokankaita 1940-luvulle asti. Suomi sai ensimmäisen värielokuvansa, Juhan, vasta 1956. Kotimaisesta elokuvasta kolmasosa oli mustavalkoista vielä 1970-luvulla (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus